facebook pixel

Ulkomailla matkustaminen

Suomessa asuvilla, jotka kuuluvat sairausvakuutuksen piirin, on oikeus Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (EHIC). Vastaukset on tarkistettu 1/2023.

Mikä on Eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Eurooppalainen sairaanhoitokortin (European Health Insurance Card, EHIC) avulla  jokainen asuinmaassaan sairausvakuutettu tai asuinpaikkaan perustuvaan sosiaaliturvaan oikeutettu EU- tai ETA-maan ja Sveitsin asukas saa muissa jäsenvaltioissa sairastumisen tai sattuneen tapaturman johdosta lääketieteellisesti välttämättömät terveydenhuollon palvelut maassa vierailun aikana esimerkiksi lomamatkalla.

Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa esimerkiksi loman jatkuminen ilman, että pitäisi palata kotimaahan terveydenhuollon saamiseksi.  Järjestelmästä ei korvata terveydenhuoltoa, jonka saamiseksi on matkustettu ko. maahan.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortti oikeuttaa saamaan terveydenhuollon palveluja samoilla ehdoilla kuin maassa asuvat henkilöt. Hoitoa annetaan ja sen hinta määräytyy siis oleskelumaan lainsäädännön ja hoitokäytännön mukaisesti. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Suomessa asuvilla, jotka kuuluvat sairausvakuutuksen piirin, on siis oikeus Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (EHIC).

Yleensä ulkomaanmatkan turvaksi kannattaa ottaa myös matkavakuutus.

Mistä saan EU:n sairaanhoitokortin?

Suomessa asuvilla, jotka kuuluvat sairausvakuutuksen piirin, on oikeus Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (EHIC).

Kortti tilataan Kelasta ja se on ilmainen. Sen voi tilata verkkopalvelusta, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai puhelinpalvelusta, p. 020 692 203.

Kortin voi tilata myös täyttämällä Kelan hakemuslomakkeen Eurooppalainen sairaanhoitokortti -hakemus SV 193 ja toimittamalla sen Kelaan. Eurooppalainen sairaanhoitokortti postitetaan hakijalle kotiin parin viikon kuluessa.