facebook pixel

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on yksilöllinen ja läpi elämän säilyvä kokemus. Se on osa persoonallisuutta ja hyvinvointia. Stressi ja elämänmuutokset vaikuttavat seksuaalisuuteen, siksi sairastuminen saattaa väliaikaisesti vähentää kiinnostusta seksiin ja suhde omaan kehoon voi tuntua erilaiselta.

Sairastunut saattaa nähdä itsensä vain sairauden kautta unohtaen, että se on vain yksi osa minuutta. Kun oma keho ja suhde omaan kehoon muuttuvat, voi tarvita aikaa opetella rakastamaan itseään sellaisena kuin juuri nyt on.

Sairauden oireet voivat myös vaikuttaa seksuaalisiin kokemuksiin. Sairastuminen voi itsessään aiheuttaa haluttomuutta, kiihottuminen voi olla vaikeaa ja orgasmin saaminen työläämpää kuin aiemmin. Miehillä saattaa esiintyä erektio-ongelmia. Naisilla kostuminen voi olla vaikeampaa kuin ennen. Tuntomuutokset saattavat aiheuttaa kosketuksen kivun tunteena. Oireista on hyvä puhua puolison kanssa. Jos ongelmat jatkuvat, niihin kannattaa hakea apua lääkäriltä.

Sairastumisen myötä suhde omaan seksuaalisuuteen on luotava uudestaan. Suhde omaan seksuaalisuuteen on paljolti kysymys itsensä hyväksymisestä ja omien tarpeiden kuuntelemisesta. Saattaa olla, että seksiltä kaipaa sairastumisen jälkeen enemmän läheisyyttä ja mahdollisuutta yhdessä olemiseen, tekemisen ja suorittamisen sijasta.

Lisätiedot