facebook pixel

Palveluseteli

Vastaus on tarkistettu 6/2024.

Mikä on palveluseteli ja mistä sellaisen voi saada?

Palvelusetelillä voi hankkia niitä sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka hyvinvointialueen kuuluu järjestää asukkailleen. Palveluseteli on vaihtoehto sen tuottamalle palvelulle. Palveluseteliä voi käyttää palveluiden ostamiseen yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Palvelusetelillä hankitaan yleisimmin asumis-, kuljetus- ja kotipalveluita.

Hyvinvointialue päättää, ottaako se palvelusetelin käyttöön ja jos, niin mitä palveluita setelillä voi hankkia. Jos asiakas ei halua käyttää palveluseteliä, on hyvinvointialueen ohjattava hänet muulla tavoin järjestettävien palvelujen piiriin. Setelin on katettava kustannukset kokonaan palveluissa, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan asiakkaalle maksuttomia.

Palveluseteli on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseville. Setelin saaminen edellyttää, että sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja arvioi henkilön palvelun tarpeen.

Palvelusetelin saa hyvinvointialueen sote-keskuksesta, sosiaalitoimesta tai muista hyvinvointialueen palveluyksiköistä, jotka myös antavat lisätietoa palvelusetelistä.