facebook pixel

Tuetut lomat

Tuetut lomat vuonna 2023 • Kuinka paljon loma maksaa? • Tuetut lomat ja koronaHae lomaa sähköisesti

Tuetut lomat tarjoavat virkistysmahdollisuuksia niille, jotka eivät voi sairauden aiheuttamien esteiden, taloudellisten tai sosiaalisten syiden vuoksi käyttää tarjolla olevia palveluja sellaisenaan. Lomilla voi rentoutua, tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia, saada uusia virikkeitä ja osallistua yhteiseen ohjattuun toimintaan.

Neuroliiton tuetuille lomille hakiessasi sinun ei tarvitse olla järjestön jäsen, mutta sinun tulee kuulua järjestön kohderyhmään. Neuroliitto on MS-tautia ja harvinaista neurologista sairautta sairastavien sekä heidän läheistensä järjestö.

Kullakin lomaviikolla on mukana Neuroliiton vertaisohjaaja koko lomajakson ajan. Käytettävissä on myös lomapaikan vapaa-ajan ohjaajapalvelut.

Lomat järjestetään yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) kanssa ja päätöksen tuetun loman myöntämisestä tekee MTLH.

Tuetun loman voi saada korkeintaan joka toinen vuosi.

Päivittäistä apua tarvitsevien on huolehdittava itse henkilökohtaisesta avustajasta. Kunnan myöntämän henkilökohtaisen avustajan majoituksen ja ruuat maksaa MTLH.

Kuinka paljon lomalaisen pitää maksaa lomasta?

Aikuisilta loman omavastuu on 5 vuorokaudelta 125 € (25€/vrk). Alle 17-vuotiaat lomailevat maksutta.

Virtuaaliloman omavastuu on 105 €, joka sisältää 3 vrk lomakohteessa Kylpylähotelli Kunnonpaikassa (25 €/vrk: majoitus jaetussa 2hh, ruuat, lomaohjelma) ja 2 virtuaalista lomapäivää (15 €/lomapäivä: lomaohjelma, 1 ohjattu lomaruuan valmistus & ruokatarvikkeet). Omavastuuosuus laskutetaan yhdessä erässä ensimmäisen virtuaalilomajakson yhteydessä.

Lomailija maksaa itse matkakulunsa lomakohteeseen.

Vuoden 2023 tuetut lomat

Neuroliitto tarjoaa MTLH:n kanssa vuodelle 2023 kuusi tuettua lomajaksoa.

Lomat lapsiperheille

  • Kuopio: Kylpylähotelli Rauhalahti 19.2 –24.2.2023. Hakuaika päättynyt
  • Leppävirta: Sport&Spa Hotel Vesileppis 12.6.–17.6.2023. Hakuaika päättynyt
  • Nastola: Liikuntakeskus Pajulahti 12.6.–17.6.2023. Hakuaika päättynyt

Lomat omatoimisille aikuisille

  • Kuortane: Kuortaneen Urheiluopisto 11.6.–16.6.2023. Hakuaika päättynyt
  • Siilinjärvi + virtuaaliloma: Kylpylähotelli Kunnonpaikka 3.9.–6.9.2023 + lomajakson toinen osuus järjestetään virtuaalilomana 30.9.–1.10.2023. Haku päättyy 3.6.2023
  • Siilinjärvi: Kylpylähotelli Kunnonpaikka 2.10 –7.10.2023. Haku päättyy 2.7.2023

Mikä on virtuaaliloma?

Virtuaaliloma on perinteisen loman ja virtuaalisesti ohjatun loman yhdistelmä. Virtuaalilomalla lomailet 3 lomapäivää lomakohteessa ja 2 virtuaalisesti kotona sekä sen lähiympäristössä. Molemmilla lomajaksoilla lomailet saman lomaryhmän kanssa. Virtuaalilomalla sinulla on hyvä mahdollisuus luoda pysyviä suhteita toisiin lomalaisiin, kehittää digitaitojasi ja nauttia virkistävästä ja monipuolisesta lomakokemuksesta. Virtuaaliloma voi inspiroida sinua myös aktiivisempaan arkeen kotonasi.

Virtuaaliloman vietto sopii sinulle, jos sinulla on riittävät digivalmiudet ja olet kiinnostunut kokemaan myös etälomailua. Lisäksi virtuaaliloma on hyvä vaihtoehto, jos sinun on vaikeaa irtautua kotoa pidemmäksi aikaa. Lomalle osallistumiseen tarvitset älylaitteen tai tietokoneen, toimivan verkkoyhteyden sekä valmiuden videoyhteyteen (kamera ja mikrofoni).

Tuetulle lomalle hakeminen

Hae lomaa viimeistään 3 kuukautta ennen loman alkua. Hakuohjeisiin voit tutustua MTLH:n verkkosivuilla täällä.

Hae lomaa ensisijaisesti sähköisesti

  • Tästä pääset sähköiseen lomahakuun (linkistä avautuu MTLH:n Lotu-lomahakusivu).
  • Valitse ensin, haetko aikuisten vai lapsiperheiden lomaa. Valitse yhteistyökumppaniksi Neuroliitto. Kun olet valinnut lomatoiveesi, pääset täyttämään hakemuksen.

Sähköistä hakemusta ei voi palata täydentämään myöhemmin, eikä sitä voi tallentaa omalle koneelle. Ota sen sijaan talteen hakemuksesi tunnistenumero, joka on sama kuin hakemusnumero. Jos haluat täydentää hakemustasi myöhemmin, ota yhteyttä MTLH:on ja esitä tunnistenumerosi.

Paperisen hakulomakkeen voi tulostaa tai tilata

Jos et voi käyttää sähköistä hakua, tulosta paperinen hakemus, täytä se ja postita MTLH:lle. Hakulomakkeen voit pyytää myös Neuroliiton järjestösuunnittelija Sirpa Vuorenmaa-Hiltonilta. Hän myös tarvittaessa neuvoo hakulomakkeen täyttämisessä. Huomioi, että puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.

Koronaepidemia ja tuetut lomat

Lomakohteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. MTLH suosittelee kasvomaskin käyttämistä. Halutessasi saat maskin loman ajaksi käyttöön lomakohteesta. Suositus koskee ensisijaisesti yli 12-vuotiaita. THL:n ohjeistuksen mukaan maskia on hyvä pitää myös koronarokotuksen jälkeen, sillä vielä ei tiedetä, kuinka hyvin koronarokote estää virusta tarttumasta ihmisestä toiseen.

Noudata turvavälejä, pese käsiä usein ja yski hihaan. Mikäli kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, onko osallistumisesi suositeltavaa.

Lomalle ei saa osallistua flunssaoireisena ja loma tulee peruuttaa, jos sairastuu. Voit peruuttaa loman ottamalla yhteyttä MTLH:n asiakaspalveluun p. 010 2193 460 (arkisin klo 9–13) tai sähköpostitse lomat@mtlh.fi. Jos joudut perumaan juuri ennen loman alkua, ilmoita peruutuksesta suoraan lomakohteeseen. Sen yhteystiedot kerrotaan kutsukirjeessä.

Lisätiedot

Neuroliitto ry
Sirpa Vuorenmaa-Hilton, järjestösuunnittelija
p. 0400 976 742 / sirpa.vuorenmaa-hilton@neuroliitto.fi

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
p. 010 219 3460 (arkisin klo 9–13)
www.mtlh.fi

MTLH palvelee nettisivuillaan www.mtlh.fi myös chatissa arkisin klo 9–13. Chatissa he vastaavat yleisiin lomatoimintaa ja loman hakemista koskeviin kysymyksiin. Omaa lomahakemusta koskevia tietoja voit kysyä soittamalla 010 219 3460 (arkisin klo 9–13) tai lomat@mtlh.fi.