facebook pixel

Neuropodi-podcastissa puhutaan hankalistakin aiheista

Kuvassa on podcastin logo

Neuroliiton podcast-sarja Neuropodi käsittelee arkea eteneviä neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä näkökulmasta. Radio-ohjelman tyyliseen kuunnelmasarjaan on nostettu ”hankalia aihetta”, eli teemoja, joista on ehkä hankala puhua tai jotka koetaan sairastavien keskuudessa jollain tapaa sivuutetuiksi. Jaksoissa käsitellään muun muassa seksuaalisuutta ja parisuhdetta, sairauteen sopeutumista, rakon ja suolen toiminnan ongelmia sekä läheisen jaksamista.

Podcastin jaksot 1–4 julkaistiin vuonna 2021. Jaksoissa toimittaja Vilja Sorsa haastattelee asiantuntijavierasta. Lisäksi kuullaan sairastavien ja läheisten omia kokemuspuheenvuoroja.

Vuoden 2024 Maailman MS-päivänä julkaistiin Neuropodin kaksiosainen erikoisjakso, jossa tutustuttiin niihin edistysaskeliin ja muutoksiin, joita sairastavien elämään vaikuttavissa asioissa on tapahtunut ja minkälaista MS-taudin kanssa on elää.

Sarjan tuotannosta on vastannut Otavamedia.

Jakso 1: Seksuaalisuus

Asiantuntijavieraina psykoterapeutti, seksuaali- ja pariterapeutti Seppo Kantola ja erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Jakso 2: Pidätyskyvyn ongelmat

Asiantuntijavieraina ovat uroterapeutti ja auktorisoitu seksuaalineuvoja Eeva-Maija Saaranto Maskun neurologisesta kuntoutuskeskuksesta sekä toiminnanjohtaja Ulla Suvanto IBD ja muut suolistosairaudet ry:stä.

Jakso 3: Läheisen jaksaminen

Toimittaja Vilja Sorsa keskustelee kuntoutussuunnittelija Pirkko Hämäläisen kanssa siitä, mitä parisuhteen dynamiikassa tapahtuu puolison sairastumisen myötä. Miten uuteen tilanteeseen sopeudutaan ja mitkä ovat parisuhteen hoidon 10 kultaista neuvoa? Jaksossa kuullaan lisäksi kolmen läheisen, Irmelin, Jari-Pekan ja Jerenan kokemuksista sairastavan puolisona.

Jakso 4: Sairauteen sopeutuminen

Jos odottamaton sairastuminen etenevään neurologiseen sairauteen kampittaa suurin piirtein jokaisen suuremman haaveen, joka sinulla on ollut elämässäsi, voiko siitä selvitä? Miten oppia elämään epävarmuuden kanssa, kun sairauden kulkua ei kyetä ennustamaan? Studiossa ovat kriisipsykologi, MS-tautia sairastava Tuomas Hakamäki ja MS-tautia sairastava Jonna, jotka kertovat omakohtaisesti sopeutumisen vaiheista ja kohtaamistaan tunteista. Otetaan selvää -osiossa Neuroliiton sosionomi Timo Klaavu kertoo, mistä sairauteen sopeutumiseen voi saada tukea.

Erikoisjakso: Mitä kuuluu MS?

Vuoden 2024 Maailman MS-päivänä julkaistun erikoisjakson kahdessa osassa tuottaja Jenni Kantis keskustelee MS-tautia sairastavien Kim Sainion sekä Maria Rantasen kanssa siitä, millaista oli tulla sairauden kanssa julkisuuteen ja miltä heidän oma arkensa sairauden kanssa näyttää. Asiantuntijavieraana on neurologi Merja Soilu-Hänninen, joka kertoo mitä sairaudesta nyt tiedämme ja mitä tulevaisuudessa hoidolta voidaan odottaa.

Neuropodia voi kuunnella myös Spotifyssa ja Google Podcasteissa. Klikkaa haluamasi palvelun kuvaketta alla.