Läheisille toimintaa ja palveluita
Sairastaminen koskettaa myös läheisiä. Läheisen huoli ja muut sairastumiseen liittyvät tunteet voivat olla samanlaisia kuin sairastuneella. Läheisen tarpeet saada tietoa, tukea ja tavata muita samassa tilanteessa olevia ovat yhtä olennaisia kuin sairastuneenkin.
Neuroliitto jäsenyhdistyksineen järjestää monenlaista toimintaa, joka on suunnattu läheisille sekä toimintaa, joihin voi tulla yhdessä sairastavan kanssa.
Tutustu myös Elämää sairauden kanssa -osioon, josta löydät vinkkejä sopeutumiseen, sairaudesta kertomiseen, vanhemmuuteen, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen sekä useaan muuhun aiheeseen.
Neuvontaa läheisille
Neuroliiton neuvontapalvelut on tarkoitettu myös MS-tautia ja harvinaista neurologista sairautta sairastavien läheisille. Asiantuntijamme neuvovat sosiaalitukiin ja -palveluihin, työelämään, opiskeluun, liikuntaan ja lakiasioihin liittyen ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostitse. Tutustu neuvontapalveluihin tarkemmin tästä.
Koulutetut vertaistukijat läheisille
Vertaistukijat tarjoavat tukea ja mahdollisuuden jakaa ajatuksia sairauden kanssa elämisestä tai sairastavan läheisenä olemisesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne voi käydä puhelimessa tai sähköpostitse. Vertaistukijoiden yhteystiedot ja esittelyt löydät vertaistuen sivulta.
Tapahtumat verkossa ja paikan päällä
- Verkkotapaamiset sekä työssäkäyvien läheisten ryhmät: Neuroliitto järjestää läheisten verkkotapaamisia, joissa läheiset voivat kohdata toisiaan etäyhteyksin ja jakaa mielen päällä olevia asioita toistensa kanssa.
- Verkkoluennot: Monet Neuroliiton luennoista on tarkoitettu myös läheisille. Neuroliitto järjestää lisäksi erikseen läheisille suunnattuja verkkoluentoja eri teemoista.
- Tietopäivät: Neuroneuvonnan Tietopäiviin ovat läheiset tervetulleita. Päivän aikana saa tietoa mm. sosiaaliturvasta ja kuntoutuksesta. Lisäksi päiviin otetaan mukaan eri alojen ammattilaisia kertomaan mm. itsehoidosta, ravinnosta ja liikunnasta.
Tulevat tapahtumat löydät Neuroliiton tapahtumakalenterista. Voit myös tilata tapahtumien Tulossa-uutiskirjeen täältä: uutiskirje.neuroliitto.fi
Kuuntele ja katso: podcastit, videot ja luentotallenteet
Neuropodi
Neuropodi-podcastissa pureudutaan neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä arkeen. Kuuntele kolmas jakso, jossa käsitellään läheisen jaksamista: neuroliitto.fi/neuropodi
Maria’s Superpodi: Kuka tukee läheistä?
Nuori pari kohtasi yllättävän tilanteen, kun toisella todettiin MS-tauti. Jaksossa pohditaan, miten diagnoosi vaikutti suhteeseen ja läheisen hyvinvointiin. Mistä tukea ja voiko sairaus joskus myös turhauttaa? Kuuntele jakso Spotifyssa!
Tunteet ja vuorovaikutus
Miten MS-tauti tai harvinainen neurologinen sairaus vaikuttaa parisuhteeseen? Katso luentotallenne Neuroliiton YouTube-kanavalta.
Vertaistarinat
- Vertaistarina: MS-tauti perheessä ja parisuhteessa
- Vertaistarina: Aikuinen lapseni sairastui MS-tautiin
- Vanhemman tarina – Mitokondriotauti lapsella
Lisää videoita löydät Neuroliiton YouTube-kanavalta.
Tuetut vertaislomat
Tuetut lomat tarjoavat mahdollisuuden virkistäytymiseen henkilöille, joille loma olisi muuten taloudellisesti vaikeaa tai mahdotonta. Lomilla voi rentoutua, tavata samassa elämäntilanteessa olevia ja osallistua ohjattuun toimintaan. Lisätiedot ja hakuohjeet: neuroliitto.fi/tuetut-lomat.
Kursseja eri puolilla Suomea
Neuroliitto järjestää sopeutumista tukevia kursseja eri puolilla Suomea ja verkossa. Osa kursseista on suunnattu niin sairastaville kuin läheisille, ja niillä voi tavata samassa tilanteessa olevia. Perhekursseilla on mukana myös lapset. Kurssien sisältö vaihtelee, mutta niissä yhdistyvät monipuolinen ohjelma ja vertaistuki. Sopeutumista tukevat kurssit löydät täältä (kuntoutukseen.fi).
Kuntoutusta Maskussa
Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa tarjotaan kuntoutus- sekä sopeutumisvalmennuskursseja (kuntoutuskeskus.fi) neurologisille sairausryhmille. Lähes kaikkiin kursseihin sisältyy omaisen jakso. Harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen (kuntoutuskeskus.fi) voi sisältyä jakso, jossa mukana on myös puoliso, jos läheisen osallistuminen on perusteltua ja se kirjataan kuntoutushakemukseen sekä lääkärin suositukseen.
Läheisten ryhmät yhdistyksissä
Neuroliiton jäsenyhdistykset tarjoavat vertaisryhmiä, joihin voi tutustua yhdistysten verkkosivuilla. Jos oma yhdistys ei tarjoa läheisten ryhmää, voit osallistua toimintaan yhdessä sairastavan läheisesi kanssa. Uusien vertaisryhmien aloittamisesta voi kysyä yhdistyksen vapaaehtoisvastaavalta, puheenjohtajalta tai sihteeriltä.
Liity jäseneksi neuroyhteisöön
Jos olet sairastavan puoliso, vanhempi, lapsi, sisarus tai hyvä ystävä, voit liittyä omaisjäseneksi. Liity jäseneksi ja hyödynnä jäsenedut!
Muuta mielenkiintoista
- Neuroliiton verkkokaupasta löydät erilaiset oppaat
- Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin.
- Terveyskylän Tukea läheiselle -opas (terveyskyla.fi)
- Oletko sinä omaishoitaja? (omaishoitajat.fi)