Terveelliset elämäntavat ja ravinto
Terveelliset elämäntavat, muun muassa riittävä uni, liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä myös MS-tautia sairastaville. Elämäntavat tukevat sairauden kanssa selviytymistä ja ehkäisevät fyysisen aktiivisuuden vähenemisen mukanaan tuomia sairauksia, muun muassa tyypin 2 diabetesta. Siksi MS-diagnoosi on oikea hetki tarkistaa ruoka- ja liikuntatottumuksia.
Infektiot pahentavat MS-taudin oireita ja voivat laukaista pahenemisvaiheita. Säännöllinen liikunta, monipuolinen ravinto ja hyvä hygienia ehkäisevät infektioita.
Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan, pitää yllä vastustuskykyä ja tukee painonhallintaa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat ravitsemussuositukset sopivat ohjeeksi myös MS-tautia sairastavalle. Suositusten painopisteet ovat niillä alueilla, joista MS-taudin hoidossa on koettu olevan hyötyä, kuten pehmeä rasvan laatu ja runsas kasvisten käyttö.
MS-uupumisen kanssa pärjää parhaiten, kun jakaa ruokailun useampaan, sopivankokoiseen ateriaan ja välipalaan sekä muistaa juoda vettä päivän mittaan riittävästi. Alkoholipitoisten juomien käyttöä on syytä kuitenkin rajoittaa, sillä alkoholi saattaa korostaa MS-oireita.
Kovan eläinrasvan ja kovetetun kasvirasvan välttäminen sekä riittävän runsas ja monipuolinen pehmeän kasvirasvan ja rasvaisen kalan käyttö ylläpitävät rasvan laatua suositusten mukaisena. Kasvikunnan tuotteita ja täysjyväviljaa on hyvä suosia jokaisella aterialla.
Painon tahattomat muutokset (painon nousu tai lasku), suolen toimintaongelmat, osteoporoosi ja nielemisvaikeudet ovat yleisiä varsinkin MS-tautia jo pitkään sairastaneilla. Näiden oireiden hoidossa myös päivittäisellä ruualla on merkitystä.
D-vitamiini ja muut ravintolisät
D-vitamiinilla on osoitettu olevan MS-taudilta suojaavaa vaikutusta. Alhaiset D-vitamiinipitoisuudet saattavat lisätä sairauden aktiivisuutta.
Suositus on, että D-vitamiinilisää käytettäisiin annoksella 50 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Vitamiinin saannin riittävyys kannattaa tarkastaa laboratoriokokeella. Tavoitepitoisuus on 85–120 nanomoolia/litra.
D-vitamiinia lukuun ottamatta muiden ravintolisien käytön hyödyistä ei ole selvää tieteellistä näyttöä, eli vitamiinilisien tarve määräytyy yksilöllisesti ruokavalion ravintosisällön perusteella.
Tupakointi
Tupakointia on syytä ehdottomasti välttää, ja tupakoinnin lopettaminen kannattaa. Tupakointi pitää yllä keuhkoissa hiljaista tulehdusta. Se taas kiihdyttää valkosolujen virhetoimintoja ja vaikuttaa epäedullisesti MS-taudin kulkuun. Tupakasta vieroitus on keskeinen osa hoitoa.