facebook pixel

Auto

Vastaukset on tarkistettu 4/2025.

Mikä on Liikkumisesteisen pysäköintitunnus?

Kysymys: Mikä on Liikkumisesteisen pysäköintitunnus?

Vastaus: Liikkumisesteisen pysäköintitunnus (puhekielessä ”inva-lupa”) on lupa, joka oikeuttaa liikkumisesteisen henkilön pysäköimään tietyillä erityispaikoilla ja tietyillä paikoilla maksua suorittamatta.

Ennen 1.6.2020 myönnetyt vammaisen pysäköintiluvat ovat yhä voimassa niiden voimassaolon päättymiseen asti.

 

Miten uusin vanhan invapysäköintilupani? Miten kaverini hakee lupaa ensi kerran?

Kysymys: Olen kuullut, että Poliisi ei enää myönnä invapysäköintilupia. Miten uusin vanhan lupani? Lisäksi kaverini hakee lupaa ensi kerran. Miten hänen pitää toimia?

Vastaus: Liikkumisesteisen pysäköintitunnusta (inva-lupa) haetaan Traficomista.

Olemassa olevan luvan uusiminen

Jos pysäköintitunnus on myönnetty pysyvän vamman perusteella, uusi lupa voidaan myöntää aikaisemman luvan perusteella. Hakemuksen yhteydessä tulee esittää vanha lupa. Jos aikaisempaa lupaa ei ole tai tilanne on muuttunut, tarvitaan uusi lääkärinlausunto.

Uuden luvan hakeminen

Uutta pysäköintitunnusta haetaan Traficomista. Tarvitaan Traficomin määrittämä lääkärinlausunto. Hakemuksen voi tehdä:

  • Traficomin sähköisessä palvelussa
  • Ajovarman toimipisteessä (jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista)

Lue lisää liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen hakemisesta. (traficom.fi)

 

Mihin pysäköintitunnuksella voi pysäköidä?

Kysymys: Mihin pysäköintitunnuksella voi pysäköidä?

Vastaus: Pysäköintitunnuksella voi pysäköidä seuraavasti:

  • Paikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä.
  • Maksullisille pysäköintipaikoille ilman maksua.
  • Alueille, joissa on ”Pysäköinti kielletty” -liikennemerkki.
  • Paikoille, joissa pysäköinnin enimmäisaika on rajoitettu – voit ylittää aikarajan.
  • Pihakaduille ja pyöräkaduille, jos pysäköinti ei aiheuta huomattavaa haittaa liikenteelle tai muulle käytölle

Yksityisillä alueilla (esim. kauppakeskusten pysäköintialueilla ja taloyhtiöiden pihoilla) lupa ei automaattisesti oikeuta pysäköintiin. Niillä on noudatettava alueiden omia pysäköimisen sääntöjä ja liikennemerkkejä. Tarkista pysäköintitunnuksen soveltuvuus aluetta valvovalta yritykseltä tai kiinteistön omistajalta.

Jos pysäköinnistä on ilmeistä haittaa, poliisi voi kehottaa siirtämään auton sopivaan paikkaan. Pysäköintitunnus tulee asettaa näkyvästi tuulilasin sisäpuolelle pysäköinnin ajaksi.

 

Voiko pysäköintitunnuksella pysäköidä muualle kuin pysäköintiin osoitetuille paikoille?

Kysymys: Voiko pysäköintitunnuksella pysäköidä kerrostalon, rivitalon tai kauppakeskuksen pihalla muualla kuin pysäköintiin osoitetuille paikoille?

Vastaus: Liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei oikeuta pysäköimään yksityisillä alueilla, kuten pihoilla, parkkialueilla, maastossa tai puistoissa.

Yksityisiä alueita ovat esimerkiksi paikoitustalot, tavaratalojen pysäköintialueet ja asunto-osakeyhtiöiden piha-alueet. Paikoitustaloissa ja tavaratalojen pysäköintialueilla on usein käytäntönä, että pysäköintitunnuksella saa pysäköidä maksutta ns. inva-paikoille.

Asunto-osakeyhtiöiden pihoilla pysäköintitunnus ei oikeuta poikkeavaan pysäköintiin. Jos taloyhtiön osoitetut pysäköintipaikat eivät ole toimivia liikkumisesteiselle henkilölle, pysäköinnistä voi neuvotella isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kanssa. Taloyhtiö voi antaa luvan erityiseen inva-pysäköintipaikkaan tai -järjestelyyn, mutta ratkaisut eivät saa estää pelastusteiden käyttöä.

Yksityisillä pysäköintialueilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta järjestää inva-pysäköintipaikkoja.

 

Voinko saada tukea oman auton hankintaan?

Kysymys: Voinko saada tukea auton hankintaan, jos en voi käyttää linja-autoa sairauteni vuoksi?

Vastaus: Kyllä, voit saada tukea auton hankintaan tietyin ehdoin.

Voit hakea autoveron palautusta, jos toimintarajoitteesi vuoksi auton hankinta on välttämätöntä. Palautusta voidaan myöntää myös erityisestä syystä.

Hyvinvointialue voi myöntää taloudellista tukea auton tai muun kulkuneuvon hankintaan vammaispalvelulain perusteella. Hyvinvointialue voi antaa taloudellisena tukena vammaisen henkilön käyttöön auton tai muun kulkuneuvon. Tuen saaminen edellyttää, että sinulla on runsas liikkumisen tarve, esimerkiksi työssä käymisen tai opiskelun vuoksi. Tuki on harkinnanvaraista ja määräytyy hyvinvointialueen omien soveltamisohjeiden mukaisesti. Tuen määrässä otetaan huomioon toimintarajoitteesi vuoksi välttämätön automalli ja varustelutaso.

Hakemus auton hankintatuesta tehdään kirjallisesti. Hakemuksessa tulee perustella auton tarve mahdollisimman tarkasti. Hakemus on jätettävä puolen vuoden kuluessa kustannusten syntymisestä.

Huom! Vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin ja tukiin liittyvät vastaukset perustuvat 1.1.2025 voimaan tulleeseen vammaispalvelulakiin. Koska laki on ollut voimassa vasta vähän aikaa, sen soveltaminen ja oikeuskäytäntö ei ole vielä vakiintunutta. Vastaukset pohjautuvat lain säännöksiin, niiden valmisteluaineistoon ja THL:n Vammaispalvelujen käsikirjaan.

Jos sinulla on kysyttävää sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja tuista, Neuroneuvonnan palveluasiantuntijat auttavat mielellään. Ota yhteyttä Neuroneuvontaan!

 

Voinko saada korvausta auton muutostöistä?

Kysymys: Voinko saada korvausta auton muutostöistä?

Vastaus: Hyvinvointialue voi korvata autoon liittyvien välttämättömien muutostöiden kustannuksia, jos muutokset ovat toimintarajoitteen vuoksi tarpeellisia. Tällaisia muutostöitä voivat olla esimerkiksi ajohallintalaitteet, käsikaasu, kääntyvä kuljettajan istuin ja pyörätuolinostin.

Hyvinvointialue korvaa yleensä kokonaan sellaiset välttämättömät ja kohtuulliset muutostyöt, jotka mahdollistavat vakiomallisen ajoneuvon käytön toimintarajoitteiselle henkilölle.

Muutostöiden korvaaminen on kuitenkin määrärahasidonnaista, eli tukea myönnetään sen mukaan, kuinka paljon alueella on varattuna määrärahoja tähän tarkoitukseen.

Lisätietoja saat hyvinvointialueen sosiaalitoimesta.

 

Kuka voi saada autoveron palautusta ja miten sitä haetaan?

Kysymys: Kuka voi saada autoveron palautusta ja miten sitä haetaan?

Vastaus: Vammaiselle henkilölle voidaan palauttaa auton hintaan sisältyvää autoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Autoveron palautusta voi saada autoverolain 26 pykälän 1–2 momentin perusteella seuraavissa tapauksissa:

  1. Liikunta- tai näkövamma (haitta-aste vähintään 80 %). Jos henkilöllä on alaraajojen vamma tai sairaus tai vaikea näkövamma, ja hänen haitta-asteensa on pysyvästi vähintään 80 %, autovero voidaan palauttaa kokonaan. Auto tulee tällöin olla henkilön henkilökohtaisessa käytössä. Palautuksen enimmäismäärä on 3 770 euroa. Jos henkilö pystyy lääkärintodistuksella osoittamaan tarvitsevansa automaattivaihteisen auton, palautus voi olla enintään 4 980 euroa.
  2. Invaliditeetti (haitta-aste vähintään 60 %) ja auton käyttö työn tai opiskelun vuoksi. Jos henkilön pysyvä haitta-aste on vähintään 60 % ja auto on välttämätön työssäkäyntiin tai opiskeluun, autovero voidaan palauttaa kokonaan, kuitenkin enintään 3 770 euroa (tai automaattivaihteisen auton tapauksessa enintään 4 980 euroa).
  3. Liikuntakyvyn aleneminen (haitta-aste vähintään 40 %) ja auton käyttö työn tai opiskelun vuoksi. Jos henkilön liikuntakyky on pysyvästi heikentynyt alaraajojen toiminnan vajavuuden tai puuttumisen vuoksi ja haitta-aste on vähintään 40 %, voidaan autoverosta palauttaa 60 %, kuitenkin enintään 2 460 euroa.

Palautuksen voi saada Suomessa ensimmäistä kertaa rekisteröitävästä autosta. Tämä voi olla joko uusi auto tai ulkomailta tuotu käytetty auto, joka rekisteröidään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Hakemus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa auton rekisteröintipäivästä tai siitä, kun osamaksulla ostettu auto on kokonaan maksettu. Päätöstä voi hakea myös ennakkoon ennen auton rekisteröintiä hakijan nimiin. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti OmaVero-palvelussa (vero.fi) tai kirjallisesti Verohallinnon autoverotukseen. Hakemukseen on liitettävä kopio hakijan ajokortista, lääkärinlausunto ja selvitys siitä, mihin tarkoitukseen ja kuinka usein autoa käytetään.

Jos ajoneuvorekisterissä on merkintä autoveron palautuksesta, auton omistaja vapautuu myös ajoneuvoveron perusverosta. Käyttövoimavero on kuitenkin maksettava.

Jos henkilö ei täytä autoverolain 26. pykälän 1–2 momentin edellytyksiä, Verohallinto voi erityisen painavista syistä myöntää palautuksen osittain tai kokonaan. Päätös tehdään tapauskohtaisesti.

Lue lisää autoveron palautuksesta vamman perusteella. (vero.fi)

 

Olen saanut autostani autoveron palautusta. Voivatko samassa taloudessa asuvat lapseni käyttää autoa omiin menoihinsa?

Kysymys: Olen saanut autostani autoveron palautusta vamman perusteella. Voivatko samassa taloudessa asuvat lapseni käyttää autoa omiin menoihinsa?

Vastaus: Autoveron palautusta voi saada vain, jos auto on pääasiassa hakijan henkilökohtaisessa käytössä. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan myös muut perheenjäsenet voivat kuitenkin käyttää autoa, kunhan sen ensisijainen käyttö on palautuksen saaneen henkilön tarpeisiin.

 

Voiko auton apuvälineiden hankintaan saada tukea?

Kysymys: Voiko auton apuvälineiden hankintaan saada tukea?

Vastaus: Kyllä, hyvinvointialueen sosiaalitoimi voi myöntää korvausta autoon tehtävien välttämättömien muutostöiden kustannuksiin. Tämä tuki myönnetään määrärahasidonnaisena vammaispalveluna.

Apuvälineitä, joihin voi saada tukea, ovat esimerkiksi käsihallintalaitteet, ohjaustehostin, pyörätuolinostin sekä moottorin- ja sisätilanlämmitin. Vakiintuneen käytännön mukaan apuvälineiden kustannukset on usein korvattu kokonaan.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto tai muu luotettava selvitys toimintarajoitteesta ja apuvälineiden tarpeesta. Lisäksi hakemukseen tulee liittää kustannusarvio, joka sisältää myös mahdolliset asennuskustannukset.

Lisätietoja saa hyvinvointialueen sosiaalitoimesta.

Huom! Vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin ja tukiin liittyvät vastaukset perustuvat 1.1.2025 voimaan tulleeseen vammaispalvelulakiin. Koska laki on ollut voimassa vasta vähän aikaa, sen soveltaminen ja oikeuskäytäntö ei ole vielä vakiintunutta. Vastaukset pohjautuvat lain säännöksiin, niiden valmisteluaineistoon ja THL:n Vammaispalvelujen käsikirjaan.

Jos sinulla on kysyttävää sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja tuista, Neuroneuvonnan palveluasiantuntijat auttavat mielellään. Ota yhteyttä Neuroneuvontaan!