Kuntoutus
Monioireisen ja etenevän sairauden hoidossa kuntoutuksella on tärkeä tehtävä. Onnistuneen kuntoutuksen lähtökohta on hyvä kuntoutussuunnitelma. Paras suunnitelma on sellainen, johon hoitava lääkäri yhdessä moniammatillisen työryhmän kanssa on hyvin perustellut kuntoutustarpeen ja kuntoutuksen tavoitteet.
Ensitietokurssit
Sairastumisen alkuvaiheessa on mahdollisuus osallistua lähiomaisen kanssa erikoissairaanhoidon järjestämälle ensitietokurssille. Kurssilla tarjotaan monipuolista tietoa sairauteen liittyvistä kysymyksistä. Kursseja järjestetään ainakin isoilla paikkakunnilla.
Sopeutumisvalmennus ja kuntoutus
Sopeutumisvalmennus- tai kuntoutuskurssi tai yksilöllinen kuntoutusjakso on usein jo sairauden alkuvaiheessa hyödyllinen. Kurssilta saa tietoa ja vertaistukea, yksilölliseltä jaksolta myös yksilöllisen tilannearvion ja jatkosuunnitelman. Liikuntaneuvonta ja joskus myös fysioterapia tai neuropsykologinen kuntoutus kuuluvat jo sairauden alkumetreille. Kuntoutuksen mahdollisuuksista saa tietoa mm. hoitavalta lääkäriltä, MS-tautiin perehtyneeltä hoitajalta, kuntoutuksen ohjaajalta, Kelan sivuilta ja Neuroliitosta.
Sopeutumista tukevat kurssit
Neuroliitto järjestää sopeutumista tukevia kursseja. Niiden tavoitteena on löytää voimavaroja arkeen ja itsestä huolehtimiseen. Osa kursseista on suunnattu pariskunnille tai perheille, jotta läheisetkin saavat tietoa sairaudesta ja tilaisuuden keskustella sairastumisen merkityksestä.
Muut kuntoutuspalvelut
Sairauden edetessä tarve kuntoutuspalveluille kasvaa. Hoitavan lääkärin kanssa on hyvä keskustella mm. yksilöllisen laitoskuntoutusjakson sekä terapioiden tarpeesta. Erityisesti laitoskuntoutuksen yhteydessä kartoitetaan monipuolisesti sairastavan tilannetta ja etsitään ratkaisuja arjen sujumiseksi. Usein myös läheisellä on mahdollisuus osallistua kuntoutukseen.
Kuntoutusta tukevaa toimintaa ovat Neuroliiton ohjaus- ja neuvontapalvelut, kuten työelämäneuvonta ja liikuntaneuvonta.