facebook pixel

Työelämä

Vastaukset on tarkistettu 5/2025.

Haen uutta työpaikkaa. Pitääkö minun kertoa sairaudestani työhaastattelussa?

Kysymys: Haen uutta työpaikkaa. Pitääkö minun kertoa sairaudestani työhaastattelussa?

Vastaus: Työtä haetaan ammattitaidolla ja osaamisella. Jos arvioit työtehtävän soveltuvan sinulle, sairaudesta ei tarvitse kertoa haastattelussa. Kerro sairaudesta kuitenkin työterveyshuollossa työhöntulotarkastuksen yhteydessä. Työterveyslääkäri on salassapitovelvollinen eikä saa kertoa työntekijän terveystietoja työnantajalle. Lääkärin ottaa kantaa siihen, onko työntekijä sopiva siihen työhön, johon hänet on palkattu.

Työntekijällä on työturvallisuuslain perusteella velvollisuus ilmoittaa työturvallisuusriskeistä työantajalle. Jos työhöntulotarkastusta ei tehdä ja tiedät, että sairaus tai vamma edellyttää erityisjärjestelyjä, joiden puuttuessa työturvallisuus vaarantuu, asia on otettava puheeksi työnantajan kanssa.

En pärjää töissä entiseen tapaan. Voiko asialle tehdä jotain työpaikalla?

Kysymys: En pärjää töissä entiseen tapaan. Voiko asialle tehdä jotain työpaikalla?

Vastaus: Ota asia puheeksi ja hae apua. Keskustele työkykypulmista esihenkilön kanssa ja miettikää yhdessä ratkaisuja toimivan työarjen mahdollistamiseksi. Hakeudu matalalla kynnyksellä työterveyshuollon tuen piiriin kokonaistilanteen selvittämiseksi.

Voit myös aloittaa tuen hakemisen työterveyshuollosta, jos koet asian esiin tuomisen hankalana työnantajalle. Työterveyshuolto järjestää tarvittaessa työterveysneuvottelun. Neuvottelu mahdollistaa työntekijän, työantajan ja työterveyslääkärin keskustelun tilanteessa, jossa työntekijä tarvitsee tukea työkyvyn ja työhyvinvoinnin varmistamiseksi työpaikalla.

Työnantajalla on velvollisuus järjestää kohtuullisia mukautuksia työstä selviytymisen parantamiseksi, mikäli työntekijän sairaus vaikeuttaa työn tekemistä. Pienetkin muutokset, esim. työrauhan parantaminen, voi parantaa työssä jaksamista merkittävästi. Esimerkkejä työpaikalla tehtävistä järjestelyistä ovat työnkuvan muutokset, työajan joustot, etätyömahdollisuuden käyttö, esteettömyysmuutokset ja ylimääräisistä tauoista sopiminen. Aivoturvamiehen ratkaisutietopankista voit katsoa lisää esimerkkejä järjestelyistä. (aivoturvamies.fi)

Voidaanko minut irtisanoa sairauteni vuoksi?

Kysymys: Voidaanko minut irtisanoa sairauteni vuoksi?

Vastaus: Vaikeakaan sairaus ei oikeuta irtisanomaan työntekijää, jos hän pystyy suoriutumaan velvollisuuksistaan. Sairaus voi kuitenkin johtaa irtisanomiseen, jos työntekijän työkyky on sairauden tai vamman vuoksi olennaisesti ja pitkäaikaisesti heikentynyt niin, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista. Tämä tarkoittaa käytännössä noin vuoden mittaista työkyvyttömyyttä, johon ei ole odotettavissa muutosta.

Lisäksi, jos sairauslomia on vuosittain erittäin paljon tai työnkuvaa on ajan mittaan muokattu niin paljon, ettei se enää vastaa alkuperäistä tehtävää eikä työnantajalla ole käyttöä muokatulle tehtävänkuvalle, irtisanomiselle voi olla laillinen peruste.

Ennen kuin työnantaja voi irtisanoa työntekijän, hänen on selvitettävä muut mahdolliset tehtävät sekä kohtuulliset mukautukset, joilla työn sujumista voidaan parantaa.

Jos huomaat, että työkykysi on uhattuna nykyisessä työssäsi, mutta sitä olisi jäljellä muuhun työhön, kannattaa hyvissä ajoin hakeutua ammatilliseen kuntoutukseen ja keskustella työnantajan kanssa vaihtoehtoisista tehtävistä, joihin voisit siirtyä esimerkiksi työkokeilun avulla.

En pysty enää jatkamaan työssäni. Onko irtisanoutuminen ainoa vaihtoehto?

Kysymys: En sairauteni vuoksi pysty enää jatkamaan työssäni. Onko irtisanoutuminen ainoa vaihtoehto?

Vastaus: Irtisanoutuminen on huono vaihtoehto, ellei sen jälkeisiä järjestelyjä ole tehty. Tyhjän päälle ei kannata pudottautua. Omaehtoinen irtisanoutuminen aiheuttaa karenssin työttömyyspäivärahoihin, ja työterveyshuollon palvelut lakkaavat.

Sairaus voi estää sinua tekemästä nykyistä työtäsi, mutta sinulla voi silti olla työkykyä jäljellä muihin tehtäviin tai työn jatkamiseen esimerkiksi osa-aikaisesti. Ammatillinen kuntoutus voi tukea sinua siirtymään sopivampiin työtehtäviin.

 

Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja tuloni ylittävät ansiorajani, menetänkö eläkkeeni?

Kysymys: Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja tuloni ylittävät ansiorajani, menetänkö eläkkeeni?

Vastaus: Työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään.  Tämä tarkoittaa, että jos ansiorajat ylittyvät vähintään kolmen kuukauden ajaksi, eläke jätetään lepäämään, eli sitä ei makseta työskentelyajalta. Kun ansiot taas laskevat ansiorajan alapuolelle, eläkkeen maksaminen jatkuu ilmoituksella, eli eläkettä ei tarvitse hakea uudelleen, eikä työkykyä arvioida tässä vaiheessa.

Eläke voi olla lepäämässä enintään 2 vuotta. Jos ansiorajat ylittyvät kertaluonteisesti alle kolmen kuukauden ajan, tilanne katsotaan työkokeiluksi, eikä sillä ole vaikutusta eläkkeen maksuun.

Laki eläkkeen lepäämään jättämisestä on määräaikainen ja voimassa tällä erää vuoden 2025 loppuun.

Sairauslomani päättyy, osatyökyvyttömyyseläke on haussa, en pysty kokopäivätyöhön – odotanko vain päätöstä kotona?

Kysymys: Sairauslomani on päättymässä ja osatyökyvyttömyyseläkehakemus vireillä. En pysty palaamaan kokopäivätyöhön. Pitääkö vain odottaa päätöstä kotona?

Vastaus: Sairauslomalta voi palata osa-aikaiseen työhön osasairauspäivärahan turvin. Tällöin voit tehdä töitä 40–60 % kokoaikaisesta työajasta, jolta saat palkan, ja lisäksi Kelasta maksetaan puolikas sairauspäiväraha näiltä päiviltä. Työterveyslääkäri arvioi työkykysi osa-aikaiseen työhön.

Katso lisätietoa osasairauspäivärahasta. (kela.fi)

Mitä taloudellista tukea on saatavilla, kun sairauteni takia haluan siirtyä osa-aikaiseen työhön? 

Kysymys: Mitä taloudellista tukea on saatavilla, kun sairauteni takia haluan siirtyä osa-aikaiseen työhön?

Vastaus: Lyhytaikaiseen osa-aikatyön tarpeeseen voi hakea osasairauspäivärahaa. Osasairauspäivärahan edellytyksenä on, että kokoaikaisessa työssä olevan työaika vähenee 40–60 prosenttiin aiemmasta. Lähtökohtana pitää olla vähintään 30 tunnin viikkotyöaika. Osasairauspäivärahaa maksetaan enintään 150 arkipäivän ajalta, ja sen suuruus on puolet sairauspäivärahasta.

Katso lisätietoja osasairauspäivärahasta. (kela.fi)

Jos osa-aikatyön tarve on pysyvämpi, voit hakea joko toistaiseksi voimassa olevaa osatyökyvyttömyyseläkettä tai määräaikaista osakuntoutustukea. Näiden tukien edellytyksenä on, että työkyky on alentunut vähintään kahdella viidesosalla (2/5) vähintään vuoden ajaksi. Arvion työkyvystä tekee yleensä työterveyslääkäri, mutta tarvittaessa myös neurologi tai terveyskeskuslääkäri voi antaa lausunnon hakemusta varten.

Osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea voivat saada vain henkilöt, joille on kertynyt työeläkettä. Katso lisätietoja työnantajasi eläkelaitoksen verkkosivuilta.

 

Voiko sairauslomalla tehdä töitä?

Kysymys: Voiko sairauslomalla tehdä töitä?

Vastaus: Sairauslomalla voi tehdä satunnaisia työpäiviä, mutta niistä on ilmoitettava Kelaan, eikä niiltä päiviltä makseta sairauspäivärahaa. Voimassa olevaan työsuhteeseen voi palata osasairauspäivärahan turvin, jos kykenee tekemään työtä 40–60 % työajalla. Tällöin saa palkan lisäksi puolikkaan sairauspäivärahan.

Katso lisätietoja osasairauspäivärahasta. (kela.fi)