facebook pixel

Toimeentulo

Kelan maksamaa toimeentulotukea kutsutaan perustoimeentulotueksi. Sen lisäksi hyvinvointialueen sosiaalipalvelut voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Vastaukset on tarkistettu 4/2025 

Kuka voi saada toimeentulotukea?

Kysymys: Kuka voi saada toimeentulotukea?

Vastaus: Toimeentulotukea voi hakea henkilö, joka ei saa riittävää toimeentuloa omasta työstään, sosiaaliturvasta tai muista tuloista ja varoista. Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeiseksi etuudeksi, kun muita tuloja tai varoja ei ole tai ne ovat vähäiset.

Toimeentulotuen määrään vaikuttavat nettotulot – eli tulot, joista on jo vähennetty verot ja muut pakolliset maksut. Lisäksi huomioon otetaan varat, kuten pankkitilillä olevat säästöt tai rahasto-osuudet. Kela arvioi hakijan taloudellisen tilanteen yleensä sen kuukauden ajalta, jolle tukea haetaan. Tuki myönnetään tavallisesti kuukaudeksi kerrallaan.

Jos toimeentulotukea haetaan ensimmäistä kertaa tai pidemmän tauon jälkeen, Kela tarkastelee taloudellista tilannetta pidemmältä ajalta. Ennen tuen myöntämistä selvitetään myös, onko hakijalla oikeus muihin sosiaaliturvaetuuksiin.

Toimeentulotuki on tarkoitettu turvaamaan välttämätön toimeentulo tilapäisesti, kunnes hakijan elämäntilanne ja talous kohentuvat.

Miten perustoimeentulotukea haetaan ja miten se lasketaan?

Kysymys: Miten perustoimeentulotukea haetaan ja miten se lasketaan?

Vastaus: Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta joko sähköisessä asiointipalvelussa Omakela.fi tai paperihakemuksella sekä tarvittavilla liitteillä.

Kelan verkkosivuilla on laskuri, jonka avulla voi suuntaa-antavasti arvioida, onko oikeutettu perustoimeentulotukeen. Laskuria käyttäessä on ilmoitettava kaikki toimeentulotukeen oikeuttavat menot sekä tulot ja varat.

Ravinto- ja käyttömenoihin myönnettävän tuen määrä riippuu muun muassa perheen koosta ja lasten iästä.

Lue lisää perustoimeentulotuesta, sen määrästä ja hakemisesta. (kela.fi)

Mitkä kulut hyväksytään perustoimeentulotuen laskelmassa?

Kysymys: Mitkä kulut hyväksytään perustoimeentulotuen laskelmassa?

Vastaus: Perustoimeentulotuen käsittelee ja ratkaisee Kela.

Perustoimeentulotukilaskelmassa menona huomioidaan perusosa, joka määräytyy perheen koon mukaan. Perusosaan katsotaan sisältyvän esimerkiksi ruoka- ja hygieniakulut, vähäiset terveydenhuoltomenot, vaatekulut, vapaa-aikaan liittyvät menot, lehtimaksut sekä puhelinlaskut.

Perusosan lisäksi huomioidaan kohtuullinen vuokra ja yhtiövastike, kohtuulliset asuntolainan korot sekä muut asumismenot, kuten vesimaksu, lämmityskustannukset, kiinteistövero ja taloussähkö. Hyväksyttäviä menoja ovat myös kotivakuutus ja palovakuutus sekä sairauskulut, jotka liittyvät julkisen terveydenhuollon palveluihin.

Lasten päivähoitomaksut voidaan hyväksyä menoiksi, mutta niihin haetaan yleensä maksuvapautusta. Samoin toimitaan kohtuullisten elatusapujen kanssa. Työmatkakulut huomioidaan edullisimman matkustustavan mukaan.

Toimeentulotukilaskelmassa voidaan käyttää harkintaa myös erityisistä tarpeista ja olosuhteista johtuviin menoihin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi muuttokulut, silmälasit, erityisruokavalio sekä lastenvaunut tai -rattaat.

Miten haetaan perustoimeentulotukea?

Kysymys: Miten haetaan perustoimeentulotukea?

Vastaus: Ohjeet hakemiseen ja tarvittavista liitteistä löydät Kelan verkkosivuilta. (kela.fi)

Mitä on täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki?

Kysymys: Mitä on täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki?

Vastaus: Jos sinulla on erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea hyvinvointialueen sosiaalitoimesta.

Täydentävä toimeentulotuki tarkoittaa tukea esimerkiksi sellaisiin asumismenoihin, joihin et voi saada perustoimeentulotukea. Sitä voidaan myöntää myös menoihin, jotka johtuvat erityisistä tarpeistasi tai elämäntilanteestasi ja joita pidetään tarpeellisina toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisesi tukemiseksi.

Ehkäisevä toimeentulotuki liittyy usein sosiaalityöhön. Sen tarkoituksena on tukea sinun tai perheesi sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista selviytymistä sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista toimeentulotuen tarvetta. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi asumisen turvaamiseksi, äkillisen taloudellisen tilanteen helpottamiseksi tai muunlaisen itsenäisen elämän edistämiseksi.

Lisätietoa saat oman hyvinvointialueesi sosiaalitoimesta.

Voinko saada toimeentulotukea lääkevalmisteeseen, jota ei korvata sairausvakuutuslain perusteella?

Kysymys: Voinko saada toimeentulotukea sellaiseen lääkevalmisteeseen, jota ei korvata sairausvakuutuslain perusteella? Vaikuttaako ratkaisuun se, jos lääkevalmisteen vaikuttavuudesta ei ole lääketieteellistä näyttöä eikä se sisälly hyvään hoitokäytäntöön.

Vastaus: Et voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea ennen kuin sinulla on Kelan päätös perustoimeentulotuesta.

Hyvinvointialueen sosiaalitoimi voi joissain tapauksissa myöntää toimeentulotukea lääkevalmisteeseen, jota ei korvata sairausvakuutuslain perusteella eikä sisälly hyvään hoitokäytäntöön tai perustu lääketieteelliseen tutkimusnäyttöön.

Tuen myöntäminen perustuu harkintaan ja yksittäistapausratkaisuun. Jos valmisteen käytöstä on selvästi ollut hyötyä toimintakyvyllesi ja samalla muiden sosiaalipalveluiden tarve on vähentynyt, tukea saatetaan myöntää sen jatkokäyttöön.

Hyväksytäänkö lääkäri- ja lääkekulut perustoimeentulotuen laskelmassa?

Kysymys: Minulle on kertynyt kuluja sairauteni vuoksi. Hyväksytäänkö lääkäri- ja lääkekulut perustoimeentulotuen laskelmassa?

Vastaus: Perustoimeentulotukilaskelmassa hyväksytään julkisen terveydenhuollon lääkärikäynnit. Yksityislääkärin palveluista aiheutuvia kuluja ei hyväksytä menoina.

Lääkekuluista hyväksytään lääkärin määräämät reseptilääkkeet. Jos lääkekulusi ovat suuria, on hyvä selvittää toimeentulotuen mahdollisuus jo ennen kuin lääkekatto täyttyy.

Voinko saada kaikkiin sairauteni hoidon lääkekustannuksiin toimeentulotukea tai maksusitoumuksen?

Kysymys: Voinko saada kaikkiin sairauteni hoidon lääkekustannuksiin toimeentulotukea tai maksusitoumuksen?

Vastaus: Kun haet Kelasta perustoimeentulotukea ja saat myönteisen päätöksen, sinulle myönnetään yleensä samalla sähköinen maksusitoumus apteekkiin. Tällä maksusitoumuksella voit hankkia reseptillä määrätyt lääkkeet ja valmisteet, jotka ovat sairautesi hoitoon tarpeellisia ja hyvän hoitokäytännön mukaisia.

Maksusitoumus voidaan rajata koskemaan kertaostoa, tiettyä lääkettä tai lääkeaineryhmää. Se voi kattaa myös valmisteita, joita maksusitoumus ei yleensä kata, kuten lääkkeitä, jotka toimitetaan potilaskohtaisella erityisluvalla.

Jos tarvitset lääkkeen tai valmisteen, jota maksusitoumus ei kata, sinun täytyy toimittaa Kelaan potilasohje tai resepti sekä lääkärin, erikoislääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön lausunto. Lausunnossa pitää perustella, että lääke on tarpeellinen ja välttämätön sairautesi hoidossa. Ilman näitä selvityksiä maksusitoumusta ei voida myöntää lääkekuluun.

Jokaisen lääkkeen kohdalla arvioidaan erikseen, onko sen käyttö tarpeellista ja välttämätöntä juuri sinun tilanteessasi.

 

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Mikä on veronmaksukyvyn alentumisvähennys ja miten sen voi saada?

Kysymys: Mikä on veronmaksukyvyn alentumisvähennys ja miten sen voi saada?

Vastaus: Voit saada veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen harkinnanvaraisesti esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella.

Vähennys on enintään 1 400 euroa henkilöltä. Mahdollisuuteesi saada vähennys vaikuttavat:

  • koko vuoden toteutuneet tulot, myös verovapaat tulot
  • muiden perheenjäsenten eli puolison ja alaikäisten lasten tulot ja varallisuus.

Tämän takia vähennystä ei voi ottaa huomioon verokortissa – sitä voi hakea vain esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Huomaa: et voi saada vähennystä, jos vuositulosi ylittävät 27 000 euroa tai sinun ja puolisosi yhteenlasketut vuositulot ylittävät 40 000 euroa. Vähennys voidaan myöntää vain osittaisena, jos vuositulosi ylittävät 17 500 euroa tai sinun ja puolisosi yhteenlasketut vuositulot ylittävät 26 500 euroa.

Edellä mainittuja tulorajoja korotetaan 2 500 eurolla jokaista huollettavanasi olevaa lasta kohti.

Vaikka tulot ylittäisivät edellä mainitut ylemmät tulorajat (27 000/40 000 euroa), voit kuitenkin saada tapauskohtaisesti veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen pelkkien suurten sairaskulujen perusteella.

Lue lisää veronmaksukyvyn alentumisvähennyksestä. (vero.fi)