facebook pixel

Opiskelu

Vastaukset on tarkistettu 5/2025.

Miten minun kannattaa toimia, kun vaihdan alaa sairauteni vuoksi?

Kysymys: Miten minun kannattaa toimia, kun vaihdan alaa sairauteni vuoksi?

Vastaus: Sinun kannattaa selvittää ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet. Usein ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteenä on työkokeilu. Tarvittaessa työeläkelaitos tai Kela voi tukea uudelleenkoulutustasi kuntoutusrahan muodossa. Koulutuspaikka täytyy hankkia itse. Lisäksi voit saada korvausta osasta opiskelukustannuksista ja opiskelumatkoista.

Ammatillisen kuntoutuksen hakemista varten tarvitset lääkärin B-lausunnon.

Työelämässä olevan ammatillisesta kuntoutuksesta vastaa useimmiten työeläkelaitos. Jos olet työurasi alussa tai ollut pitkään pois työelämästä, voit hakea ammatillista kuntoutusta Kelasta.

 

Voidaanko opiskelua keventää terveydentilan perusteella?

Kysymys: Voidaanko opiskelua keventää terveydentilan perusteella?

Vastaus: Koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus tukea opiskelijaa, joten pyydä rohkeasti tukea oppilaitokselta, jos koet tarvetta pohtia opintojen järjestelyjä.

Mahdollisia järjestelyjä ovat esimerkiksi pidennetty harjoittelujakso, vaihtoehtoiset suoritustavat kuten suulliset tentit, lisäaika tenteissä ja tehtävien suorittamisessa, mahdollisuus täydentää kokeita suullisesti, etäosallistuminen, rauhallinen koetila sekä työpajatyyppinen opiskelu.

Omasta tilanteesta ja tarpeista kannattaa keskustella opettajan kanssa tai pohtia opintojen etenemistä yhdessä esimerkiksi opinto-ohjaajan kanssa.

Menetänkö työkyvyttömyyseläkkeeni, jos alan opiskella?

Kysymys: Menetänkö työkyvyttömyyseläkkeeni, jos alan opiskella?

Vastaus: Työkyvyttömyyseläkkeen säilymisen kannalta ratkaisevaa ovat ansiot, ei opiskelu. Jos ansiorajat eivät ylity, eläkettä voi saada myös opintojen tai jopa kokopäiväisen työn aikana.

Jos saat kansaneläkettä Kelasta, valmistumisesta on ilmoitettava. Tällöin on mahdollista, että kansaneläkkeen maksaminen päättyy, jos katsotaan, että olet työkykyinen uuteen ammattiin. Työeläkkeen saajilla tätä riskiä ei tällä hetkellä ole.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä. (kela.fi)

Jos sinulla on kysyttävää työllistymisestä, opiskelusta tai työssä jatkamisesta, Neuroneuvonnan työelämäasiantuntijat ovat apunasi. Ota yhteyttä Neuroneuvontaan!