facebook pixel

MS-tautiin sairastuminen ja ensioireet

MS-tautia sairastaa yli 12 000 suomalaista. Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Erityisen suurta esiintyvyys on maan länsi- ja lounaisosissa. Diagnoosi tehdään tavallisesti noin 20–40-vuotiaana. Sairastuminen alle 16 tai yli 60 vuoden iässä on harvinaista. MS on yleisempi naisilla kuin miehillä, noin kolme neljäs osaa sairastavista on naisia.

Syntymekanismi on epäselvä

Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä, mutta sekä perintö- että ympäristötekijöillä tiedetään olevan merkitystä. MS-tauti ei ole perinnöllinen sairaus, eikä diagnoosia voida nyt tai tulevaisuudessa tehdä geenitestin perusteella.

Nykytietojen mukaan monet melko tavalliset virukset ja bakteerit saattavat laukaista taudin puhkeamisen, jos henkilöllä on alttius siihen. Merkittävin yhteys on Epstein-Barrin virukseen. Sen aiheuttaman mononukleoosin (”pusutaudin”) ovat lähes kaikki suomalaiset sairastaneet.

Vielä ei tiedetä, miksi joku sairastuu MS-tautiin ja toinen ei. Jollakin tavalla vaikuttaviksi tekijöiksi ovat nousseet mm. muut lapsuus- ja nuoruusiän infektiot, tupakointi ja alhainen D-vitamiinipitoisuus.

MS-taudin ensimmäiset oireet

MS-tauti saattaa alkaa oireilla, joiden perusteella sairastunut ei välttämättä vielä osaa hakeutua tutkimuksiin. Tunnistettavimmat ensimmäiset oireet tulevat selkäytimestä, näköhermosta, isoaivoista tai aivorungosta. Selkäytimen oireet voivat ilmetä niin, että jalat eivät toimi niin kuin pitäisi, tai virtsaamisen kanssa on jotain kummaa. Näköhermon oire voi olla esimerkiksi näön usvaisuus toisessa silmässä. Isoaivojen oireita ovat toispuolinen tuntohäiriö tai toispuoleinen raajaheikkous. Aivorungon toiminnan häiriö aiheuttaa sen, että vaikeat sanat ääntyvät väärin, lukiessa tekstin rivit eivät pysy paikallaan tai katseen kohteesta muodostuu kaksoiskuvia. Tavallisimmat ensioireet ovat näköhäiriöt ja raajojen tuntohäiriöt.

Ensioireesta toipuu tavallisesti täysin. Kymmenesosalla sairastuneista oireet kuitenkin jatkuvat ja lisääntyvät, ilman että niistä toipuisi välillä. Hoitoon kannattaa joka tapauksessa hakeutua heti.