MS-taudin oireet
MS-taudin aiheuttamat muutokset keskushermostossa ovat aivojen ja selkäytimen tilavuuteen nähden pieniä, ja niitä esiintyy hajallaan eri osissa. MS-taudin oireet ovat erilaisia eri ihmisillä riippuen siitä, missä keskushermoston osissa muutoksia ilmenee. Osa muutoksista voi sijoittua alueille, joiden tehtävää ei täysin tunneta. Vain kymmenesosa aivojen magneettikuvauksissa näkyvistä uusista pesäkkeistä aiheuttaa oireita. MS-muutoksia voi näkyä myös täysin oireettomilla ihmisillä, jotka jostain muusta syystä käyvät magneettitutkimuksessa.
Näkö- ja silmäoireet
MS-tautiin voi liittyä erilaisia silmäoireita kuten näön heikkenemistä, kipua silmien takana, katseen kohdistamisen vaikeutta tai kaksoiskuvia. Näköhermon tulehdus on tavallinen MS-taudin ensioire. Tulehdus aiheuttaa toisen tai molempien silmien näön lähes täydellistä hämärtymistä tuntien tai muutamien päivien ajaksi. Useimmilla näkö normalisoituu viikkojen kuluessa.
Tuntomuutokset
Tuntomuutokset kuten tuntoaistin herkistyminen, kutina, nipistely ja puutuminen ovat tavallisia oireita jo sairauden alkuvuosina. Joskus ne voivat jäädä sairauden ainoaksi oireeksi. Tuntomuutoksia esiintyy yleisimmin jalkaterissä ja sormenpäissä. Harvinaisempi oire on kolmoishermosärky, joka ilmenee kipuna kasvojen alueella.
Uupumus
Rasituksensietokyvyn alentuminen on tavallinen MS-taudin oire, joka voi ilmetä kauan ennen sairauden toteamista. MS-tautiin liittyvä uupumus on voimakkaampaa kuin univajeen tai liikunnan aiheuttama väsymys. Uupumus voi oireilla fyysisenä tai ajatustoimintojen väsymisenä.
Kuormitus, stressi ja lämpö saattavat lisätä uupumusta. Lepo, sopiva tauottaminen, itselle sopiva liikunta ja kehon viilentäminen puolestaan usein vähentävät oireilua.
Liikkumisen hankaluudet
MS-tautia sairastavalla liikkumista voivat hankaloittaa lihasheikkous ja -jäykkyys, lihasten yhteistoiminnan heikentyminen ja tasapainovaikeudet. Lihasheikkous on tavallisempaa jaloissa kuin käsissä. Voiman heikentyessä lihaksiin voi tulla jäykkyyttä eli spastisuutta, joka toisaalta tukee kävelyä heikentyneillä voimilla. Tasapainon häiriintyminen on yksi MS-taudin tavallisimpia oireita, ja se korostuu usein rasituksen yhteydessä tai kuumassa. Lihasten yhteistoiminnan heikentymisen voi huomata esimerkiksi kömpelyytenä tai sorminäppäryyden huonontumisena. Lihasten suorituskykyä kannattaa ylläpitää omatoimisella harjoittelulla, venytyksillä ja fysioterapialla.
Muistin, keskittymisen ja ajattelun hankaluudet
MS-tauti voi vaikuttaa kognitiivisiin eli ajattelun ja tiedon käsittelyn toimintoihin. Keskittymisen hankaluudet, oppimisen työläys, ajatustoimintojen tavallista herkempi väsyminen ja sanantapailu voivat olla jopa ensimmäisiä oireita, mutta arkea haittaavat oireet ovat harvinaisempia. Ajatustoimintojen aktiivinen käyttö ja mielekäs tekeminen tukevat kognitiivisen suorituskyvyn ylläpysymistä. Arkea haittaavat kognitiiviset haasteet kannattaa ottaa varhain puheeksi hoitavan lääkärin ja MS-taudin hoitoon perehtyneen sairaanhoitajan kanssa.
Mielialaongelmat
Sairauden ennakoimaton sekä etenevä luonne laittavat mielialan koetukselle ja alavireisyys on tavallista erityisesti sairauden murrosvaiheissa. Vaikka masennus ei olekaan väistämätön oire, MS-tautia sairastavan elämänaikainen riski sairastua masennusoireisiin on suurempi kuin väestössä keskimäärin.
Rakon ja suolen toiminnan ongelmat
Suolen ja virtsarakon toimintahäiriöt ovat tavallisia oireita. MS-tautiin saattaa liittyä virtsan varastoimisen ja tyhjentämisen ongelmia. Suolen toiminnan muutokset voivat johtua sairauden suorasta vaikutuksesta suolen toimintaan, lääkityksestä tai liikkumisen ja päivärytmin muutoksista.
Kipu
MS-tautia sairastavilla esiintyy kipua yhtä usein kuin muulla väestöllä, mutta se on tilastojen mukaan voimakkaampaa. Kivun aiheuttaa yleensä tuki- ja liikuntaelimistön kuormittuminen, mutta sairaus voi itsessäänkin toisinaan aiheuttaa ns. hermosärkyjä.
- Lue MS-taudin etenemistavoista
- Tutustu Käypä hoito -suosituksiin: MS-taudista, virtsankarkailusta, virtsatietulehduksesta ja kivun hoidosta.
- Tutustu MS-tautia sairastavan kuntoutukseen ja erilaisiin kursseihin, joita Neuroliito järjestää.
- Tutustu myös Neuroliiton jäsenetuihin ja liity jäseneksi!