Lääkehoito
Pahenemisvaiheiden lääkehoito
Ensisijainen hoito on kortisoni suurella annoksella laskimon tai suun kautta. MS-taudin pahenemisvaiheella tarkoitetaan uutta oiretta tai vanhan oireen merkittävää pahenemista muutaman päivän aikana. Tavanomaisesti oireet lievittyvät tai jopa väistyvät kuukauden kuluessa. Hoito aloitetaan vain, jos toimintakyky merkittävästi heikentyy.
Sairauden kulkuun vaikuttava lääkehoito
MS-taudin kulkua voidaan hidastaa immunologisella lääkehoidolla. Lääkityksen valinta perustuu sairauden aktiivisuuteen. Sillä taas tarkoitetaan oireisten pahenemisvaiheiden ja magneettitutkimuksessa todettujen muutoksien lukumäärää. Näiden perusteella tauti luokitellaan joko aktiiviseksi tai erittäin aktiiviseksi.
Aaltoilevan MS-taudin etenemistä hidastava lääkehoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska lääkkeet vähentävät pahenemisvaiheiden määrää ja sairauteen liittyvän haitan kertymistä.
Käytössä on useita lääkevalmisteita. Lähes kaikki on tarkoitettu aaltomaisen sairauden hoitoon. Osa lääkevalmisteista on erityisen korkeatehoisia. Ne on tarkoitettu erittäin aktiivisen aaltomaisen taudin hoitoon. Niihin siirrytään myös aktiivisen taudin hoidossa, jos tauti ei asetu tavanomaisella lääkityksellä.
Alusta pitäen etenevän MS-taudin varhaiseen hoitoon on käytössä okrelitsumabi. Ehtona on kuitenkin, että etenevän oirekuvan ohella todetaan aktiivisia tulehdusmuutoksia magneettitutkimuksessa.
Kaikkien käytössä olevien lääkkeiden hillitsevä vaikutus sairauden kulkuun on osoitettu. Mikään niistä ei kuitenkaan paranna tai täysin pysäytä sairautta. Uusien hoitojen pitkäaikaisen käytön turvallisuus selviää vasta ajan myötä.
MS-taudin hoitoon perehtyneet sairaanhoitajat opastavat hoidon aloittamisessa ja silloin, jos hoidon kanssa tulee hankaluuksia. Lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, jotka ajan kuluessa useimmiten lievittyvät tai voivat jäädä pois. Joskus niiden takia voi olla tarpeen vaihtaa lääkevalmistetta.
MS-taudin immunologisten lääkehoitojen tarkoitus on hillitä keskushermoston tulehdusta. Sairauden tulehduksellinen luonne hiipuu iän myötä. Pahenemisvaiheet ovat hyvin harvinaisia yli 60-vuotiailla. Viimeistään kyseisessä iässä on syytä harkita lääkityksen lopettamista. Ikääntyessä immunologisen lääkityksen teho väistyy, ja vastavuoroisesti lääkityksen haittavaikutukset saattavat lisääntyä.
MS-taudin kulkua muuntavat lääkkeet
Lista on laadittu maaliskuussa 2024. Ensin on mainittu lääkkeen kauppanimi tai -nimet, seuravana vaikuttava lääke ja viimeisenä annostelureitti.
Aktiivisen aaltomaisen MS-taudin lääkehoito
- Aubagio / Teriflunomide, teriflunomidi, suun kautta
- Avonex, beetainterferoni, lihaksensisäisesti
- Betaferon / Plegridy / Rebif, beetainterferoni, ihonalaisesti
- Copaxone, glatirameeriasetaatti, ihonalaisesti
- Dimethyl / Fumarate / Skilarence / Tecfidera, dimetyylifumaraatti, suun kautta
- Ponvory, ponesimodi, suun kautta
- Vumerity, diroksimeelifumaraatti, suun kautta
Erittäin aktiivisen aaltoilevan MS-taudin korkeatehoinen lääkehoito
- Fingolimod / Gilenya, fingolimodi, suun kautta
- Kesimpta, ofatumumabi, ihonalaisesti
- Lemtrada, alemtutsumabi, suonensisäisesti
- Mabthera / Rixathon / Ruxience / Truxima, rituksimabi, suonensisäisesti
- Mavenclad, kladribiini, suun kautta
- Ocrevus, okrelitsumabi, suonensisäisesti
- Tysabri, natalitsumabi, suonensisäisesti
Aktiivisen ensisijaisesti etenevän MS-taudin varhaisvaiheen lääkehoito
- Ocrevus, okrelitsumabi, suonensisäisesti
Kantasolusiirto
Nykyisin käytössä olevilla korkeatehoisilla MS-taudin lääkkeillä tulehduksellinen tautiaktiivisuus saadaan useimmiten talttumaan, joten vertamuodostavan kudoksen kantasolusiirron rooli MS-taudin hoidossa on toissijainen.
Oireiden lääkehoito
Moniin MS-taudin oireisiin, esimerkiksi masennukseen ja virtsarakon ongelmiin, on olemassa lääkehoitoja. Omista oireista kannattaa keskustella avoimesti hoitavan tahon kanssa.
Lääkekannabis
Alla oleva teksti on päivitetty 2021.
MS-taudin oireenmukaisista hoidoista julkisuudessa ovat toistuvasti olleet esillä kannabisjohdannaiset valmisteet, joiden käyttö Suomessa on suhteellisen vähäistä.
Sativex-nimistä valmistetta voidaan käyttää MS-taudin aiheuttaman vaikean spastisuuden hoitoon, jos muilla lihasjäykkyyttä estävillä lääkkeillä ei ole saatu riittävää hoitovastetta. Muita hyväksyttyjä käyttöaiheita kannabinoideilla ei MS-taudissa ole.
Sativex-suusuihke sisältää kannabiksen delta-9-tetrahydrokannabinolia (THC) ja kannabidiolia (CBD) suhteessa 1:1. Lääkettä annostellaan suihkeena suuonteloon useita kertoja, tavallisesti kahdeksan kertaa päivässä.
Lääkkeellä on myyntilupa Suomessa. Käyttöaiheena on kohtalainen tai vaikea-asteinen MS-taudin aiheuttama lihasjäykkyys, jonka kohdalla ei ole saavutettu riittävää hoitovastetta muilla lääkkeillä. Lisäksi edellytetään, että sitä käytettäessä spastisuus lievittyy merkittävästi hoidon ensimmäisen koejakson aikana. Sitä käytetään siis tavanomaisten spastisuuden lääkkeiden lisänä. Muuhun kuin spastisuuden hoitoon tai spastisuuden hoitoon muilla potilasryhmillä sillä ei ole myyntilupaa.
Lääkettä voidaan käyttää vain neurologian erikoislääkäreiden määräyksellä tai neurologian alan sairaalayksikön lääkärin määräyksellä tai näiden aloittamaan jatkohoitoon. Lääkkeellä ei ole vahvistettua myyntihintaa eikä siitä makseta Kansaneläkelaitoksen peruskorvausta. Hinta (vuonna 2021) on hieman yli 620 euroa/kuukausi tavanomaisella annostuksella. Kaksi tavallisinta spastisuuden lääkettä baklofeeni ja titsanidiini kuuluvat MS-taudissa Kelan ylempään erityiskorvattavuusryhmään.
Myyntiluvan saaminen viranomaisilta edellyttää kannabispohjaisilta lääkkeiltä samanlaisia perusteellisia kliinisiä lääketutkimuksia kuin muiltakin lääkkeiltä. Keskimäärin kolmasosa käyttäjistä hyötyy Sativexista, ja heillä spastisuus vähenee vähintään 30 % lähtötasosta. Muilla kannabikseen tai sen synteettisiin alamuotoihin perustuvilla valmisteilla ei ole saatu vakuuttavia tuloksia tai ainakin näyttö niiden vaikuttavuudesta on heikko.
Sativex luokitellaan Pharmaca Fennicassa edelleen varsinaiseksi huumausaineeksi merkinnällä ”H”. Tämä pitää ottaa huomioon matkustaessa Schengen-alueella. Lue lisää Schengen-todistuksesta Fimean verkkosivustolla.