Lajit
Neurologinen sairaus voi tuoda mukanaan muutoksia, joiden takia liikunnan jatkaminen tai aloittaminen tuntuu arveluttavalta. Liikunnasta ei kuitenkaan kannata luopua, sillä liikunnan tuoma ilo ja terveyshyöty on mahdollista saavuttaa, kun löytää oman lajinsa ja saa asiantuntevia ohjeita.
Neurologisen sairauden oireet ovat jokaisella ihmisellä erilaisia ja jokainen on oman tilanteensa paras asiantuntija. Liikunnan ohjaajalla taas on lajin asiantuntemusta. Yhteistyössä on mahdollista luoda toimivat puitteet liikunnan harrastamiselle. Monet sairastavista voivat harrastaa liikuntaa kuten ennen sairastumistaan ja osallistua tavallisiin liikuntaryhmiin. Lähes kaikkia liikuntalajeja voi myös soveltaa kaikille sopivaksi.
Tärkeää on että liikunnan ohjaaja on ennakkoluuloton, kuuntelee asiakasta ja käy hänen kanssaan avoimesti läpi hänen sairauden mahdollisesti asettamia erityisvaatimuksia. Liikkujan on tärkeää kertoa rehellisesti omasta tilanteestaan ja huomioida myös päiväkohtaiset vaihtelut omassa voinnissa. Liikunnassa on hyvä käyttää avustajaa, silloin kun apua tarvitaan, mutta muuten tehdä omatoimisesti niin paljon kuin liikkuja uskaltaa, haluaa ja pystyy tekemään itse. Liikuntasuoritukset kannattaa aloittaa rauhallisesti ja tarkkailla mahdollisia muutoksia suorituskyvyssä liikunnan aikana.
Kaikessa tekemisessä voi aina sattua ja tapahtua. Voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus on turva vahinkojen varalle. Myös liikuntaa järjestävillä tahoilla on omia vakuutuskäytäntöjä, jotka kannattaa selvittää ennen harrastuksen aloittamista.
Liikunta auttaa moneen asiaan
- auttaa ylläpitämään tasapainoa, lihaskuntoa ja liikuntakykyä
- voi lieventää ja auttaa hallitsemaan oireita
- vahvistaa henkistä hyvinvointia
- parantaa yleiskuntoa ja auttaa välttämään tulehdussairauksia.
Lue lisää ja löydä lajisi
Katso täältä joitain tyypillisiä neurologisia oireita, ja miten ne voivat vaikuttaa liikunnan harrastamiseen.
Valikoista löydät ohjeita eri liikuntalajien harrastamiseen ja soveltamiseen. Ohjeet on kirjoitettu yhteistyössä eri lajeja harrastavien neuroliikkujien kanssa. He ovat kokemustietonsa pohjalta antaneet vinkkejä ohjaajille ja liikuntaa aloittaville neuroliikkujille.
Keilailu-, ratsastus-, uinti- ja melontaohjeet on tuotettu Novartiksen tuella.