facebook pixel

Edunvalvonta

Yleensä edunvalvojan tehtävänä on hoitaa päämiehensä omaisuutta ja taloudellisia asioita. Taloudellisten asioiden lisäksi edunvalvojan on huolehdittava siitä, että päämies saa asianmukaista hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta.

Suomi.fi:n edunvalvontaopas vastaa esimerkiksi kysymyksiin, mitä edunvalvonta on, milloin tarvitaan edunvalvoja ja mitä tarkoittaa edunvalvontavaltuutus. Tutustu oppaaseen: Miten toimin – edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus (suomi.fi)

Vastaukset on tarkistettu 4/2025

En oikein enää muista asioita ja pelkään sotkevani talousasiani. Mitä voin tehdä?

Kysymys: En oikein enää muista asioita ja pelkään sotkevani talousasiani. Mitä voin tehdä?

Vastaus: Jos koet, että tarvitset apua taloudellisten tai muiden asioidesi hoitamiseen, voit hakea itsellesi edunvalvojaa. Hakemus tehdään kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastoon (DVV).

Hakemuksessa tulee perustella, miksi tarvitset edunvalvojaa ja kertoa, kenet haluat edunvalvojaksi. Usein hakemukseen liitetään lääkärinlausunto, joka osoittaa, että olet kykenevä antamaan pätevän suostumuksen edunvalvojan määräämiselle.

Edunvalvonta-asia voi tulla vireille myös jonkun läheisen kuten vanhemman, puolison tai lapsen, aloitteesta. Tällöin Digi- ja väestötietovirasto selvittää edunvalvonnan tarpeen ja kuulee sinua asiassa.

Lue lisää

Kuka voi toimia edunvalvojana ja mitä tehtäviä hän hoitaa?

Kysymys: Kuka voi toimia edunvalvojana ja mitä tehtäviä hän hoitaa?

Vastaus: Edunvalvojaksi voidaan määrätä henkilö, joka on sopiva tehtävään ja suostuu siihen. Edunvalvojalla tulee olla riittävästi taitoa ja kokemusta tehtävän hoitamiseen. Edunvalvojana voi toimia esimerkiksi tukea tarvitsevan lapsi, puoliso tai muu läheinen. Jos sopivaa läheistä ei ole, edunvalvojana voi toimia myös yleinen edunvalvoja, joka hoitaa tehtävää ammattinsa puolesta.

Edunvalvojan tehtävänä on hoitaa päämiehensä omaisuutta ja taloudellisia asioita. Lisäksi hänen on huolehdittava siitä, että päämies saa asianmukaisen hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen. Tarvittaessa edunvalvojan tulee tehdä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) valvoo edunvalvojan toimintaa. Kun edunvalvonta alkaa, edunvalvojan on toimitettava DVV:lle selvitys päämiehensä varoista ja veloista. Lisäksi hänen tulee antaa vuosittain selvitys tuloista, menoista, varoista ja veloista.

Edunvalvoja tarvitsee DVV:n luvan merkittäviin oikeustoimiin, kuten asunnon tai kiinteistön ostoon tai myyntiin sekä omaisuuden panttaamiseen. Edunvalvoja ei saa tehdä lahjoituksia päämiehensä puolesta.

Edunvalvojalla on oikeus saada tehtävästään kohtuullinen palkkio ja korvaus kuluista.

Lue lisää

Voinko etukäteen päättää, kuka hoitaa asioitani sitten, kun itse en enää pysty?

Kysymys: Voinko etukäteen päättää, kuka hoitaa asioitani sitten, kun itse en enää pysty?

Vastaus: Kyllä, voit päättää etukäteen tekemällä edunvalvontavaltuutuksen. Tämä antaa toiselle henkilölle oikeuden hoitaa taloudellisia ja muita asioitasi, jos oma toimintakykysi heikkenee esimerkiksi sairauden vuoksi.

Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. Edunvalvontavaltuutuksen sisältö kirjoitetaan edunvalvontavaltakirjaan. Valtakirjassa nimeät henkilön, joka on suostunut tehtävään, ja määrittelet, mitä asioita hän voi hoitaa puolestasi. Valtuutettu voi huolehtia omaisuutesi ja taloudellisten asioidesi lisäksi myös henkilökohtaisista asioistasi, kuten terveyden- ja sairaanhoidosta.

Valtakirjan laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Valtakirjan allekirjoittamisen aikana on oltava läsnä kaksi esteetöntä todistajaa, jotka todistavat allekirjoituksen oikeaksi. Todistajina eivät voi toimia lähisukulaiset.

Allekirjoitettu valtakirja annetaan valtuutetulle tai pidetään hänen saatavilla.

Kun valtuutuksen tehnyt henkilö ei enää kykene hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden vuoksi, valtuutettu voi pyytää Digi- ja väestötietovirastoa (DVV) vahvistamaan valtuutuksen. Vahvistamista varten valtuutetun on toimitettava DVV:lle alkuperäinen valtakirja ja lääkärinlausunto tai muu luotettava selvitys siitä, että valtuutuksen antanut henkilö ei kykene hoitamaan asioitaan. Kun DVV on vahvistanut valtuutuksen, valtuutettu voi aloittaa asioiden hoitamisen.

Lue lisää edunvalvonnasta ja toisen asioiden hoitamisesta. (dvv.fi)

Edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty. Miten toimitaan?

Kysymys: Edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty. Miten toimitaan?

Vastaus: Jos henkilö ei ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta ja ei enää kykene hoitamaan asioitaan, Digi- ja väestötietovirasto tai käräjäoikeus voi määrätä hänelle edunvalvojan.

Lue lisää edunvalvonnasta ja toisen asioiden hoitamisesta. (dvv.fi)