Maailman MS-päivää vietetään 30.5.
Tee lahjoitus • Somehaaste • Mikä on MS-tauti? • MS-taudin tutkimus ja Suomen MS-säätiö • Tapahtumat • Lisää luettavaa
Maailman MS-päivää vietetään perjantaina 30.5.2025.
MS-tauti on nuorten aikuisten yleisin vakava etenevä neurologinen sairaus. Vaikka taudin kulkua voidaan useimmiten hidastaa, parantavaa hoitoa ei ole, eikä taudin perimmäistä syytä vielä tunneta. Sairauden yksilölliset oireet ja ennustamattomuus vaikeuttavat tulevaisuuden suunnittelua.
Vaikka tutkimuksessa on otettu edistysaskelia, emme ole vielä perillä. Eteenpäin kulkemiseen tarvitaan resursseja, joten vuoden 2025 Maailman MS-päivänä keräämme varoja MS-taudin tutkimukseen.
Seuraa kampanjaa toukokuussa somessa #VarmuuttaHuomiseen ja tällä verkkosivulla. Päivitämme sivua kampanjan edetessä ja lisäämme uutta sisältöä. Tulossa mm. somehaaste viikon 19 lopussa!
Tue MS-taudin tutkimusta – Tee lahjoitus
Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 23202 tai tilille FI85 5710 0420 2574 38.
Pienikin summa auttaa!
Lahjoitukset tehdään Suomen MS-säätiölle, joka jakaa vuosittain apurahoja MS-taudin tutkimukseen. Keräyksen järjestävät Neuroliitto ja Suomen MS-säätiö.
Neuroliiton keräyslupa: RA/2020/1444, Suomen MS-säätiön keräyslupa: RA/2022/1508
Osallistu somehaasteeseen
MS-tauti on yksilöllinen sairaus, eikä kukaan varmuudella voi sanoa miten oma polku sairauden kanssa etenee. Vastaa Maailman MS-päivän 2025 somehaasteeseen ja kerro, onko sairaus tuonut epävarmuutta elämääsi ja missä tilanteissa? Mitkä asiat tuovat varmuutta?
Jaa oma kokemuksesi sosiaalisessa mediassa, samalla lisäät ymmärrystä MS-taudista ja tuet muita samassa tilanteessa olevia. Voit vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
- Millaista epävarmuutta MS-tauti tuo arkeesi?
- Miten itse käsittelet epävarmuutta?
- Mikä auttaa sinua jaksamaan ja tuo varmuutta tulevaan?
Tee aiheesta kuva- tai videojulkaisu ja käytä tunnistetta #VarmuuttaHuomiseen. Instagram-tarinassa merkitse mukaan @neuroliitto, jos voimme jakaa tarinasi.
Samalla tunnisteella pääset näkemään muiden jo haasteeseen vastanneiden julkaisuja.
Mikä on MS-tauti?
MS-tauti (multippeliskleroosi) on etenevä neurologinen sairaus. Se on yksilöllinen ja monimuotoinen sairaus, kahta samanlaista tapausta ei ole. Siksi kaikkea tietoa sairauden oireista, etenemisestä tai hoidosta ei voi soveltaa kaikkiin tapauksiin. Suomessa MS-tautia sairastaa noin 13 000 ihmistä. Alta löydät videoita, jotka tarjoavat selkeää ja ymmärrettävää perustietoa MS-taudista.
Lue lisää MS-taudista ja muun muassa sen diagnosoinnista, kuntoutuksesta, hoidosta ja oireista Tietoa MS-taudista -sivulta.
MS-taudin tutkimus ja Suomen MS-säätiö
Neuroliiton 30 vuotta sitten perustama Suomen MS-säätiö viettää tänä vuonna juhlavuottaan. MS-säätiö on ainoa suomalainen säätiö, joka on keskittynyt jakamaan apurahoja MS-taudin ja harvinaisten neurologisten sairauksien tutkimukseen. Säätiö ja sen lahjoittajat ovat mukana turvaamassa suomalaisen MS-tutkimuksen perusedellytyksiä.
Suomen MS-säätiö on tukenut historiansa aikana MS-taudin tutkimusta jo 600 000 eurolla. Tämän vuoden toukokuussa säätiö jakaa suurimman tähänastisen apurahapotin, 50 000 euroa.
– Tutkimus on erittäin tärkeää niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallisestikin. Sen avulla voimme saada uutta tietoa, kehittää entistä parempaa hoitoa ja vaikuttavampaa kuntoutusta. Samalla pystymme vähentämään diagnoosin saaneiden ja heidän lähipiirinsä epävarmuutta tulevasta, vahvistamaan heidän pärjäämistään sekä pystyvyyden tunnetta omassa arjessa, Neuroliiton puheenjohtaja ja Suomen MS-säätiön hallituksen jäsen, neurologian dosentti Juha-Pekka Erälinna toteaa.
Lue Juha-Pekka Erälinnan haastattelu kokonaan täältä.
Tutustu MS-säätiön apurahaa saaneisiin tutkimuksiin
Neuroliiton Avain-lehdessä on esitelty Suomen MS-säätiön apurahan saaneiden tutkijoiden työtä. Alta löydät oikopolkuja muutamiin artikkeleihin. Kaikki apurahan saajat ja lisätietoa Suomen MS-säätiöstä löytyy MS-säätiön verkkosivuilta.
- FM Tapani Koppinen tutkii Helsingin yliopistossa voiko aivosoluissa tehostaa aivojen luontaista kykyä toipua myeliinikadosta. Haussa korjaussarja myeliinikatoon (Avain-lehti)
- TtT Anders Rombergin tutkimuksessa selvitetään MS-taudin uupumusoireen, autonomisen hermoston toiminnan ja uni–valvetilan välisiä yhteyksiä. Pilottitutkimus katsoo uupumusoireen taakse (Avain-lehti)
- Väitöstutkija Marjo Nylund kehittää kuvantamismenetelmiä kroonisen, kytevän, keskushermostotulehduksen mittaamiseen MS-taudissa. Kuva tulehduspesäkkeistä tarkentuu (Avain-lehti)
- Väitöstutkija Suvi-Maaria Tepora-Niemen tutkimuksen mukaan tuen puute sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta hankaloittaa nuorien oman sairastumisen hyväksymistä sekä siihen sopeutumista. Nuorena sairastuminen mullistaa elämän hyvässä ja pahassa (Avain-lehti)
Tapahtumia lähelläsi
Neuroliiton jäsenyhdistykset järjestävät Maailman MS-päivän tapahtumia eri puolilla Suomea. Löydät tarkemmat tiedot yhdistysten verkkosivuilta.
Löydä lisää hyödyllistä sisältöä
Maailman MS-päivän kampanjaa vuonna 2025 tukevat Merck ja Novartis. Alta löydät oikopolkuja tukijoidemme verkkosivuilta löytyvään hyödylliseen sisältöön. Tutustu alta!
Tutustu Neurologisen potilaan palvelukarttaan – apunasi MS-taudin kanssa!
Minulta Sinulle -sivustolta löydät kattavan palvelukartan, joka kokoaa yhteen neurologisia sairauksia sairastaville, kuten MS-potilaille, osoitettuja palveluja. Olipa kyseessä terveydenhoito tai kuntoutus, tarjoamme suuntaviivan eteenpäin ja löydät linkin oikean tiedon lähteelle. Käy tutustumassa ja löydä tukea sekä tietoa, joka auttaa sinua elämään sairauden kanssa!
Tutustu palvelukarttaan Merckin minultasinulle.fi-sivustolla
Miltä näyttää MS-taudin hoito Suomessa 2020-luvulla?
Tuore Brain and Behavior -lehdessä julkaistu rekisteritutkimus analysoi MS-taudin hoitokäytäntöjen kehitystä kattavalla kansallisella aineistolla. Novartis Finlandin, StellarQ:n sekä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteistyönä toteutettu tutkimus seurasi yli 2400 potilaan hoitopolkuja vuosina 2013–2022.
Keskeisiä havaintoja:
- Korkeatehoisten hoitojen käyttö ensimmäisenä hoitona lisääntyi (6,9 % → 43,7 %)
- Aika ensioireista diagnoosiin lyheni (10,1 kk → 4,6 kk)
Lue lisää aiheesta Novartiksen verkkosivuilta
Maailman MS-päivää ovat 2025 tukemassa: