Useita puheen ja nielemisen oireita voidaan lievittää
Mitä oireistosta tiedetään nyt?
Neurologisissa sairauksissa puheoireita esiintyy silloin, jos aivojen kielikeskuksen tai aivorungosta lähtevien aivohermojen alueella on vaurioita. Nielemisoireet taas johtuvat nielemiseen osallistuvien lihasten hermotuksen heikkoudesta. Oireiden etenevyys riippuu sairaudesta ja sairauden kulusta.
Mikäli vauriot puhe- tai nielemislihaksia hermottavien hermojen tai aivojen kielikeskuksen alueella lisääntyvät, myös oireet puheessa ja nielemisessä saattavat lisääntyä. Puheoireet on yleensä helppo havaita: sairastava itse huomaa puheensa muuttuneen aiemmasta. Nielemisoireiden havaitseminen on joskus vaikeampaa. Sairastava ei tule välttämättä ajatelleeksi, että toistuva yskiminen ruokaillessa olisi tavallisuudesta poikkeavaa.
Voiko oiretta hoitaa?
Puheterapeutin tekemällä puheen ja nielemisen tutkimuksella saadaan selvitettyä, millaisesta oireesta on kysymys. Sen jälkeen pyritään löytämään keinoja oireen lievittämiseksi. Useisiin puheen ja nielemisen oireisiin voidaan löytää oiretta lievittäviä keinoja joko lihastyötä vahvistamalla, lihaksia rentouttamalla tai kompensaatiokeinoja harjaannuttamalla.
Mitä sairastava voi itse tehdä pärjätäkseen oireen kanssa?
Sairastava voi itse lievittää sekä puhe- että nielemisoireita tarkkailemalla, mikä useimmiten aiheuttaa oireen: uupumus, keskustelu ruokaillessa, asento, tietynlainen ruuan tai juoman koostumus? Kun löytää yskimisen aiheuttajan, sitä voi välttää ja oire poistuu tai lievenee. Toiseksi kannattaa puhua ja niellä hitaammin. Puheen hidastaminen helpottaa äänteestä toiseen siirtymistä ja tarkentaa siten artikulaatiota. Nielemisen hidastaminen antaa aikaa kurkunpään sulkeutumiselle, jolloin ruokaa ei kulkeudu henkitorveen. Molempia oireita helpottaa myös huolellinen keskittyminen. Poista mahdollisuuksien mukaan taustamelu tai muut häiriötekijät keskustellessa ja ruokaillessa.
Asiantuntijana Eeva-Liisa Warinowski, puheterapeutti, Maskun neurologinen kuntoutuskeskus