Yhdistysaktiivin työkalupakki
Tästä osiosta löydät yhdistystoimintaan liittyviä ajankohtaisia asioita, tietoa ja työkaluja. Osa sivuista on yhdistysaktiiveille suunnattuja suojattuja sivuja. Näiden sivujen kohdalla tarvitset käyttäjätunnusta ja salasanaa. Sivu pyytää niitä silloin automaattisesti.
Mikäli sinulla ei vielä ole tunnuksia Yhdistysaktiivin työkalupakkiin, mutta toimit aktiivisesti omassa yhdistyksessäsi esim. puheenjohtajana, sihteerinä, ryhmän- tai kerhonohjaajana, jäsen- tai liikuntavastaavana tai muussa tehtävässä, voit pyytää tunnukset Ville Keskiseltä.
Kun olet käyttänyt tunnuksia, muistathan kirjautua ulos järjestelmästä ennen kuin teet verkkokauppaostoksia Neuroliiton nettikaupassa. Huom! Sivustolla ei ole käytössä erillistä uloskirjausnappia. Jos käytössäsi on oma tietokone, voi sivuilta vain poistua. Sivusto kirjaa käyttäjän itse ulos, kun määritetty aika tulee täyteen. Jos olet kirjautuneena julkisella koneella (esim. kirjaston), voit lopettaessasi tyhjentää sivuhistorian ja samasta paikasta lopettaa kaikki avonaiset istunnot (eli kirjautua ulos käyttämiltäsi sivuilta).
Ajankohtaista
- Maailman MS-päivä 2025
Valmistaudu Maailman MS-päivään – Suunnittele tapahtuma
Maailman MS-päivää vietetään perjantaina 30.5.2025. Suomessa kampanjoidaan toukokuussa tunnuksella #VarmuuttaHuomiseen. Tänä vuonna nostamme esiin tutkimustyön tärkeyttä ja keräämme varoja MS-taudin tutkimukseen. Samalla jaamme tietoa MS-taudista.
Kannustamme kaikkia Neuroliiton jäsenyhdistyksiä järjestämään omannäköisiä tapahtumia toukokuussa ja tiedottamaan niistä verkkosivuilla sekä muissa viestintäkanavissa.
Neuroliitto tarjoaa yhdistyksille tapahtumamarkkinoinnin ja kampanjoinnin tueksi painettua materiaalia (flaijerit ja julisteet), jotka postitetaan huhti–toukokuun vaihteessa, sekä sähköistä materiaalia verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan. Materiaalien tarkemmat tiedot ja aikataulut löydät yhdistysten Maailman MS-päivän infosivulta.
- Lue lisää yhdistysten infosivulta: Maailman MS-päivän tietoa yhdistyksille ja ryhmille -sivu
Yhdistysaktiivit saavat tietoa kootusti myös Ajassa-uutiskirjeissä.
- Vammaisneuvostotoimijoiden koulutuksella saatiin vahvistettua vammaisneuvostotoimintaa
Vammaisfoorumin jäsenjärjestöt, Neuroliitto mukaan lukien, toteuttivat keväällä 2025 valtakunnallisen verkkokoulutuksen, joka oli suunnattu kunta- ja hyvinvointialueiden vammaisneuvostojen jäsenille sekä toiminnasta kiinnostuneille. Koulutuksen tavoitteena oli perehdyttää osallistujat vammaisneuvostojen tehtäviin, rooliin, vaikutusmahdollisuuksiin ja yhteistyöhön.
Koulutus sisälsi useita teemoja, kuten vammaisneuvostojen toimintaa säätelevän lainsäädännön, YK:n vammaissopimuksen merkityksen, päätöksentekoprosessiin vaikuttamisen, hyvät toimintakäytännöt sekä yhteistyön kehittämisen viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa. Koulutukseen kuului webinaareja, itsenäisiä tehtäviä ja aktiivista keskustelua Howspace-alustalla.
Osallistujilta saatu palaute oli erittäin myönteistä. 94 % koki koulutuksen tavoitteen toteutuneen hyvin tai erittäin hyvin. Osaamisen ja rohkeuden vahvistuminen vammaisneuvostovaikuttajana nousi palautteissa vahvasti esiin: lähes kaikki osallistujat aikovat hyödyntää oppimiaan taitoja käytännön työssä.
Koulutuksen kokonaisarvio oli huippuluokkaa, sillä 71 % arvioi sen ”erinomaiseksi” ja 29 % ”hyväksi”. Osallistujat kiittivät erityisesti koulutuksen selkeyttä, materiaalien kattavuutta ja vertaistuellisia keskusteluja.
Kurssin ovat rakentaneet yhteistyössä Invalidiliitto ry, Kynnys ry, Neuroliitto ry, Näkövammaisten liitto ry ja Tukiliitto ry. Kouluttajana toimi Neuroliitosta järjestöasiantuntija Ville Keskinen.
Järjestöt saivat runsaasti kiitosta siitä, että ne mahdollistivat laadukkaan ja ajankohtaisen koulutuksen tilanteessa, jossa valtakunnallista vammaisneuvostokoulutusta on muuten tarjolla niukasti. Osallistujat toivoivat vastaavaa koulutusta myös tuleville vuosille, niin uusille kuin kokeneille vammaisneuvoston jäsenille.
Seuraava koulutus starttaa marraskuussa.
- Muistuta e-laskumahdollisuudesta jäsenmaksun maksamisessa
Tilaa e-lasku jäsenmaksun maksamiseen
E-lasku on sähköinen lasku, joka toimitetaan verkkopankkiisi. Verkkopankissa voit tarkistaa laskun ennen maksamista ja laskut pysyvät tallessa verkkopankin arkistossa.
- Ellet vielä käytä e-laskua verkkopankissa, tee e-laskusopimus omassa verkko- tai mobiilipankissasi. Kirjaudu verkkopankkiisi ja etsi valikoista kohta ”E-laskut”, ”E-laskusopimukset” tai ”Tilaa ja hallitse e-laskuja”.
- Hae laskuttaja nimellä Neuroliitto → valitse laskuttajaksi NEUROLIITTO RY Jäsenmaksu tai lehtimaksu, jotta maksu kohdistuu järjestelmässä oikein jäsenmaksujen tilille. Täytä verkkopankkisi pyytämät laskun maksamiseen liittyvät tiedot, jotka löytyvät paperisesta laskusta.
- Tämän jälkeen saat laskut jatkossa suoraan verkkopankkiisi. Ilmoitus e-laskusta näkyy verkkopankkisi etusivulla tai mobiilipankin sisääntulonäkymässä.
- Tarkista laskun sisältö ja hyväksy se eräpäivään mennessä. Voit valita e-laskuun myös automaattisen veloituksen, jolloin erillistä hyväksyntää ei tarvita.
E-laskun hyödyt
- Kun lasku toimitetaan suoraan verkkopankkiisi, laskun tiedot ovat automaattisesti oikein, eikä näppäilyvirheitä tapahdu.
- Laskut arkistoituvat automaattisesti verkkopankkiisi. E-lasku sisältää aina myös sähköisen kopion varsinaisesta laskusta.
- Maksaminen on helppoa ja laskun voi vastaanottaa missä vain, tarvitset ainoastaan nettiyhteyden ja pankkitunnukset.
- E-lasku on sinulle maksuton.
- E-lasku on paperittomana ympäristöystävällinen vaihtoehto.
- Uudistusta yhdistysten valtuuttamiseen
Suomi.fi -ohjeet yhdistyksen valtuuttamisesta
Yhdistykset käyttävät Suomi.fi-valtuuksia siihen, että yhdistyksen edustajat voivat hoitaa yhdistyksen asioita erilaisissa digitaalisissa asiointipalveluissa. Yhdistykset antavat valtuuksia esimerkiksi erilaisten tukien ja avustusten hakemiseen sekä veroasioiden hoitoon.
Valtuuksia annetaan joko yksin tai yhdessä. Yhdistyksen puolesta valtuuksia voivat antaa tyypillisesti joko puheenjohtaja yksin tai yhdistyksen nimenkirjoittajat yhdessä.
Valtuuksien omatoiminen antaminen ei kuitenkaan aina ole mahdollista Suomi.fi-valtuuksissa esimerkiksi yhdistyksen nimenkirjoitussäännön vuoksi tai sen takia, ettei yhdistyksen edustajalla ole vahvan tunnistautumisen välineitä kuten pankkitunnuksia. Jos yhdistys ei voi antaa valtuuksia Suomi.fi-valtuuksissa, se voi tehdä ja lähettää valtuushakemuksen Digi- ja väestötietovirastolle. Tällöin valtuudet tulevat voimaan aikaisintaan, kun Digi- ja väestötietovirasto on käsitellyt hakemuksen.
Katso lisätietoa Suomi.fi-sivuilta, mistä löydät myös vastauksia ja ohjeita usein kysyttyihin kysymyksiin yhdistysten valtuuttamisesta.
Verottajan ohjeet yhdistyksen valtuuttamisesta
Muun muassa yhdistyksen maksamien palkkioiden ja niihin liittyvien työnantajakulujen hoitaminen sähköisesti onnistuu, kun yhdistys hakee Suomi.fi-valtuuttamispalvelussa nimenkirjoittajille valtuuttamisvaltuudet. He puolestaan voivat hakea asiointivaltuudet esim. yhdistyksen taloudenhoitajalle, joka käytännössä hoitaa veroasiat tulorekisterissä.
Et tarvitse Suomi.fi-valtuutta yhdistyksen veroasioiden hoitamiseen, jos yhdistysrekisteriin on merkitty, että olet yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin.
Verottajan ohjeen valtuuksien hakemiseen ja valtuuttamiseen yhdistyksessä löydät verohallinnon sivuilta.
- Koulutukset, tietoiskut ja vertaistapaamiset yhdistysaktiiveille Neuroliiton tapahtumakalenterissa
Neuroliiton tapahtumista löydät tiedot tapahtumakalenterista. Kalenterista löydät myös yhdistysaktiiveille tarkoitetut vertaistapaamiset, tietoiskut ja koulutukset. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan!