Laadukas tutkimus on luotettavan tiedon perusta
Neuroliiton 30 vuotta sitten perustama Suomen MS-säätiö viettää tänä vuonna juhlavuottaan. MS-säätiö on ainoa suomalainen säätiö, joka on keskittynyt jakamaan apurahoja MS-taudin ja harvinaisten neurologisten sairauksien tutkimukseen. Säätiö ja sen lahjoittajat ovat mukana turvaamassa suomalaisen MS-tutkimuksen perusedellytyksiä.
Vielä muutama vuosikymmen sitten monen käsitys oli, että MS-tauti vie pyörätuoliin ja sairastuneen työura on pian ohi. Nykynäkemys on täysin toisenlainen. Lääkehoito, kuntoutus ja tietämys ovat kehittyneet valtavasti. Suurin osa MS-tautia sairastavista pysyy pidempään työelämässä, eikä sairaus välttämättä näy päällepäin.
– MS-taudin tutkimuksessa tehdyn edistyksen ansiosta voidaan sanoa, että on eri asia istua lääkärin vastaanotolla kuulemassa diagnoosi nyt, kuin esimerkiksi 10 tai 30 vuotta sitten. Perillä emme vielä ole, mutta isojen arvoitusten ratkaisemisen kynnyksellä me luultavasti olemme, Neuroliiton puheenjohtaja ja Suomen MS-säätiön hallituksen jäsen, neurologian dosentti Juha-Pekka Erälinna toteaa.
Vaikka MS-tautiin on kehitetty useita taudin kulkua hidastavia lääkkeitä, sen syntymekanismia ei vieläkään tunneta, eikä parantavaa hoitoa ole. Tämän hetken ja lähitulevaisuuden kiinnostavimmat tutkimuskysymykset ovat Erälinnan mukaan esimerkiksi Epstein-Barrin viruksen merkitys MS-taudin synnyssä ja ikääntymisen vaikutus henkilön puolustusjärjestelmän toimintaan, MS-tautiin ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen.
Juhlavuonna ennätyssuuri apurahajako
Suomen MS-säätiö on tukenut historiansa aikana MS-taudin tutkimusta jo 600 000 eurolla. Tämän vuoden toukokuussa säätiö jakaa suurimman tähänastisen apurahapotin, 50 000 euroa.
Suomalainen MS-tutkimus on Erälinnan mukaan huipputasoa, mutta siihen tarvitaan resursseja, ja säätiön saamilla lahjoituksilla on ollut tässä merkittävä rooli.
– MS-säätiön kautta lahjoitukset kohdentuvat tehokkaasti ja laaja-alaisesti MS-taudin tutkimukseen, josta on usein välitöntä apua sairastaville. Laadukas perustutkimus on kehityksen kivijalka, joka vie asioita eteenpäin. Löydökset voivat myöhemmin osoittautua hyödylliseksi myös jossain aivan muualla, kuin alun perin edes osattiin ajatella.
Tutkimustyön vaikutukset näkyvät yhteiskunnassa ja yksilön arjessa
MS-tauti eli multippeliskleroosi on keskushermoston parantumaton autoimmuunisairaus, jossa osa sairastuneen immuunijärjestelmästä toimii virheellisesti hyökäten hermostoa vastaan. Ensioireita ovat usein näön heikkeneminen sekä tunto- ja tasapainohäiriöt. Sairaus on hyvin yksilöllinen ja oireilee eri tavoin eri henkilöillä.
MS-tauti on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava etenevä neurologinen sairaus. Tyypillisesti diagnoosin saa 20–40-vuotias nainen. Usein sairaus puhkeaa, kun koulut on käyty, perhe perustettu ja velat otettu. Juuri silloin, kun henkilön täyttä panosta eniten tarvittaisiin. MS-tautiin voi liittyä voimakasta ajatteluun ja toimintaan vaikuttavaa uupumusta, minkä takia esimerkiksi työssä ja kotiaskareissa voi tarvita enemmän taukoja. Etenevän sairauden ennustamattomuus vaikeuttaa osaltaan tulevaisuudensuunnitelmien tekemistä.
– Tutkimus on erittäin tärkeää niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallisestikin. Sen avulla voimme saada uutta tietoa, kehittää entistä parempaa hoitoa ja vaikuttavampaa kuntoutusta. Samalla pystymme vähentämään diagnoosin saaneiden ja heidän lähipiirinsä epävarmuutta tulevasta, vahvistamaan heidän pärjäämistään sekä pystyvyyden tunnetta omassa arjessa, Juha-Pekka Erälinna toteaa.
Maailman MS-päivää vietetään 30.5.2025. Neuroliitto ja Suomen MS-säätiö keräävät varoja MS-tutkimuksen tukemiseksi toukokuussa teemalla #VarmuuttaHuomiseen.
Lahjoita ja ole mukana tukemassa MS-taudin tutkimusta: Suomen MS-säätiö MobilePay 23202 tai tili FI85 5710 0420 2574 38.
Neuroliiton keräyslupa: RA/2020/1444, Suomen MS-säätiön keräyslupa: RA/2022/1508
Lisätietoa kampanjasta ja lahjoittamisesta löydät kampanjasivulta!