Arkisto

 

Avain 2/19

Kevät-Avaimen teemana on liikkuminen. Aihetta käsitellään sekä esteettömyyden, autoilun, että perinteisesti liikunnan näkökulmista. Haastattelussa on esteettömyysaktivistiksikin ryhtynyt Tuomas Hakamäki.  Neurologian professori Risto O. Roine puolestaan kertoo neurologisen potilaan ajokyvyn arvioinnista. Anu Aalto vääntää rautalangasta auton hankinnan ja käytön tukiin liittyvät kommervenkit.

Lehdessä tavataan myös kolme naista, joilla on hyvin erilaiset lähtökohdat liikuntaan, mutta yksi yhdistävä tekijä: etenevä neurologinen sairaus. Alla poimintoja lehden sisällöistä.

Pääkirjoitus
Ledare
MS-tutkimuspalat
Harnes-tutkimuspalat
Aktivisti pyörätuolissa
Esteettömyys = hyvä palvelu
5 + 3 näkökulmaa liikuntaan
Rullstolen aktiverar
Liitto palvelee

Avain 1/19

Vuoden ensimmäisen Avain-lehden teemana on sote, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Aihetta tarkastellaan valinnanvapauden näkökulmasta. Avaimessa tutustutaan erilaisiin palveluntuottajiin, valinnanvapauden keskeisiin käsitteisiin, sekä kuullaan asiakasmaksulain tilanteesta.

Tutkimusosio laajenee: neurologian erikoislääkäri, dosentti Mari Auranen aloittaa harnes-tutkimusuutisten toimittajana.

Henkilökuvassa päihdekuntoutuskoti Tuhkimon johtaja Raija Lindberg kertoo, miten hänen elämäänsä ovat muokanneet oma raitistuminen ja MS-tauti. Alla poimintoja lehden sisällöistä.

Pääkirjoitus
Ledare
MS-tutkimuspalat
Harnes-tutkimuspalat
Varaa valita
Tärkeintä on tämä hetki
Uppskatta stunden
Liitto palvelee

 

Avain 6/18

Vuoden viimeisen lehden teemana on kuntoutus, jota käsitellään näkymättömän haitan näkökulmasta. Millaista näkymättömän haitan kanssa on elää? Entä onko oikeutettu kuntoutukseen, jos sairauden aiheuttama haitta ei näy päälle? Jussi ja Anu Lehtinen avaavat näkymätöntä haittaa sairastavan ja läheisen näkökulmista. Neuroliiton ja ulkopuoliset asiantuntijat kertovat tyypillisistä haitoista ja niiden hoidosta. Oikeudet-palstalla pureudutaan puolestaan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen: mitä se on ja kuka sitä voi saada.

Tutkimuspaloissa Juha Multanen välittää tuoreet kuulumiset syksyn ECTRIMS-konferenssista. Liikunnassa tanssitaan pyörätuolilla ja ilman – ilon siivittämänä!

Tästä lehdestä voit myös poimia Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen 30-vuotisjuhlan kunniaksi laaditut sukkamallit omille puikoille tai inspiraatioksi neulovaiselle ystävälle!

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Sattuu, kun ihmiset eivät usko ja ymmärrä
Det gör ont när människor inte tror och inte förstor
Liitto palvelee

 

Avain 5/18

Lokakuun Avain valaisee hoitopolkuja. Miten kulkevat harvinaista neurologista sairautta ja ms-tautia sairastavan hoitopolut? Käyvätkö suomalaiset ulkomailla hoidossa ja jos, niin missä ja miksi? Janne Ora selvitti ja reilut 20 lukijaa vastasi Avaimen kyselyyn.

Helsinkiläinen Reino Miettinen esittelee hyötypatentoidun keksintönsä, jolla arjesta tuli sujuvampaa ja itsenäisempää. Kimmo Mäkiranta kertoo Haltin huiputtajien raskaasta, mutta palkitsevasta reissusta

Tutkimuspaloissa Juha Multanen kirjoittaa muun muassa siitä, voiko iän myötä muuttuva myeliinin rakenne selittää MS-taudin puhkeamisen.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Rajatonta hoitoa
Vård utan gränser
Liitto palvelee

Avain 4/2018

Syyskuun Avain-lehden teemana on sopeutuminen. Voit lukea yläkoululaisesta Iita Sorvalista, joka on kasvanut spastisen parapareesin kanssa ja kuvataiteilija Hilkka Korhosesta, joka maalaa MS-taudin synnyttämiä mielikuvia. Uroterapeutti Eeva-Maija Saaranto ja kaksi MS-tautia sairastavaa naista kertovat toistokatetroinnista asiantuntijan ja kokijan näkökulmista.

Lisäksi lehdessä avataan sopeutumisvalmennusta sen eri puolilta: fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja toiminnallisen tuen kautta. Neurologi Juha Multanen on kirjoittanut muun muassa katsauksen rokotteisiin MS-taudissa.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Liitto palvelee

Avain 3/2018

Avaimen kesänumerossa pureudutaan kantasoluhoitojen tutkimukseen. Kantasoluhoidot ovat puhuttaneet MS-tautia sairastavia jo vuosia. Janne Oran artikkelissa kuullaan muun muassa tuoreista ruotsalaistutkijoiden tuloksista MS-potilaiden kantasoluhoidoissa ja pohditaan hoitojen pitkäaikaisvaikutuksia. Juha Multasen tutkimuspaloissa puolestaan esitellään tutkimushavaintoja mesenkymaalisten kantasolujen käytöstä MS-taudin hoidossa.

Tamperelaispariskunta Helena ja Aki Salonen avaa yhteiselämäänsä sairastavan ja läheisen näkökulmista. Artikkelin yhteydessä esitellään myös Sanofi Genzymen ja Neuroliiton tekemän laajan sairastava-läheinen -kyselyn tuloksia.

Tapaamme myös torniolaisen Pirita Jaakon, joka voitti itsensä ja hurahti tankotanssiin.

Liikunnan teemaliitteen sivuilla voi tutustua erilaisiin neuroliikkujiin, rakkaisiin lajeihin ja arkiliikunnan hyvää tekeviin vaikutuksiin.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Parantaako kantasoluhoito kaiken?
Kan alla botas med stamcellsbehandlingar?
Liitto palvelee

Avain 2/2018

Uusimmassa avaimessa kerrotaan teknologian vaikutuksesta diagnostiikkaan ja lääkekehitykseen. Genomitiedon edistysaskeleet vievät myös neurologisten sairauksien tutkimusta ja hoitoa eteenpäin. Tutustumme myös leppävirtalaiseen opettajaan, Pinja Eroseen, joka työn sopeuttamisen ansiosta jatkaa edelleen kokopäiväisesti opettajan työssään.

Tutkimusosiossa neurologi Juha Multanen esittelee muun muassa ruotsalaistutkimuksessa saatuja rohkaisevia tuloksia rituksimabin tehosta MS-taudin hoidossa.

Lehdessä alkaa myös uusi juttusarja, Ihon alla, jossa tavataan MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastavia ja kuullaan heidän suhtautumisestaan omaan kehoonsa sairauden puhkeamisen jälkeen.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Genomitieto mullistaa hoidon
Genominformation revolutionerar vården
Liitto palvelee

 

 Avain 1/2018

Vuoden ensimmäisessä avaimessa puhutaan oikeuksista. Turvallinen taksikyyti, esteetön kulku ja mahdollisuus tehdä työtä ovat jokaisen oikeuksia, mutta miten ne toteutuvat liikuntarajoitteisten tai kognitiivisista ongelmista kärsivien kohdalla? Entä miten aktiivimalli vaikuttaa vammaistukea saavan henkilön elämään?

Tutkimusosiosta voi lukea uutisia jättikortisonihoidolla saaduista tuloksista. Neurologi Juha Multanen on tehnyt katsauksen myös keskustelua herättäneeseen laskimoahtaumien avaushoitoon MS-potilailla.

Tutustumme myös tukikeskus Hilman Eeva Airikkalaan, jonka työnä on auttaa vammaisia maahanmuuttajia, sekä Hilman kokemusasiantuntijaan Ali Ahmadiin.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Tuttu kuski tuo turvaa
Bekant chaufför ger trygghet
Liitto palvelee

Avain 6/2017

Vuoden viimeisessä Avain-lehdessä kuntoudutaan. Lue miten virtuaalikuntoutus koukuttaa ja palkitsee, miten kuntoutusohjaaja auttaa tukien viidakossa tai mitä muutoksia kuntoutuskomitea on ehdottanut kuntoutusjärjestelmään.

Neurologi Juha Multanen on koonnut mielenkiintoisen annin Pariisissa pidetystä ECTRIMS-kokouksesta. 26-vuotias Sara Kaasalainen puolestaan liputtaa ihan kaiken kuntoutuksen puolesta. Hän kertoo terveiset muun muassa tuetulta lomalta Karjalohjalta. Toivottavasti viihdyt Avaimen parissa!

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Kuntoutus menee uusiksi
Rehabiliteringen förnyas
Liitto palvelee

Avain 5/2017

Uusimmassa Avaimessa puhutaan apuvälineistä. Jollekin apuväline on merkki itsenäisyydestä, toiselle se merkitsee luovuttamista.

Lehdessä tutustutaan myös etälääkärivastaanottoihin: onnistuuko hoito ruudun takaa?

Kolumnipalstalla Arto Pajukallio kertoo hoitoketjusta, joka ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Kansikuvatyttömme Iines on viisivuotias avustajakoiraopiskelija Kemistä. Hyviä lukuhetkiä Avaimen parissa!

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Kunnon vehje alleLiitto palvelee
Det lönar sig att ha ordentliga grejer
Liitto palvelee

Avain 4/2017

Syksyn ensimmäisessä Avain-lehdessä puhutaan tunteista. Vierailemme mynämäkeläisessä Varjosen perheessä, jonka äiti Hanna sairastaa MS-tautia. Jutussa pohditaan, miten sairaus vaikuttaa perheenjäseniin. Lapset voivat ottaa helposti huolehtijan roolin, mikä ei kuitenkaan heille kuulu.

Espoolainen Hanna Vauhkonen puolestaan kertoo lääkekannabiksen käytöstään ja siitä, miten jotkut ihmiset leimaavat hänet sen takia narkomaaniksi.

Valituskoosteesa päästetään lukijat irti ja valittamaan oikein kunnolla. Lue, mikä porukkaa ärsyttää sairaudessa tai siihen liitetyissä asenteissa. Aukeamaan on kerätty lukijoiden valituksia, joita sai kirjoittaa Neuroliiton Facebook-sivulle.

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Äidillä on kestopipi
Mamma har ont hela tiden
Liitto palvelee

 

Avain 3/2017

Avaimen tutkimusnumerossa perehdytään siihen, miten musiikki vaikuttaa aivoihin. Tutkimusten mukaan musiikki aktivoi samanaikaisesti monia aivojen osa-alueita, jotka käsittelevät puhetta, tunteita, vireystilaa ja kognitiivisia toimintoja.

Lehdessä luodaan katsaus myös siihen, millaista tutkimusta Suomen aivotutkimuskeskuksissa tehdään. Liikuntasivuilla neljä tutkijaa kertoo liikunnan vaikutuksesta aivojen toimintaan. Tiesitkö esimerkiksi, että pitkäkestoinen aerobinen liikunta voi lisätä aivojen hermosoluja?

Tutkimusnumeron kanssa ilmestyi myös uusi Ravitsemusliite. Hyvä lukuhetkiä!

Pääkirjoitus
Ledare
Tutkimuspalat
Forskning
Liitto palvelee
Ravitsemuskysely

Avain 2/2017

Avaimessa numero 2/2017 pääsemme kaarinalaisen luontokuvaajan Johannes Lehkolan matkaan. Lehkola on viettänyt tuntikausia kuvaten muun muassa piisameja. MS-tauti haittaa miehen näköä, mutta vielä se ei ole kuvaamista estänyt.

Omaishoitoa käsittelevässä artikkelissa tutustumme Oiva Seppälään, joka hoitaa vaikeasti vammaista vaimoaan. Monen muun omaishoitajan tapaan Seppäläkään ei pysty pitämään lakisääteisiä vapaapäiviään, mutta sen hän on päättänyt, ettei luovu viikoittaisista jumppa- ja tanssituokioistaan.

Uutena kolumnistina aloittaa neurosarkoidoosia sairastava Tuula Karhu, joka vaatii harvinaista sairautta sairastaville omaa kuumaa linjaa, jonka kautta hoitoketjuista tulisi sujuvampia.

Pääkirjoitus
Ledare
Piisamikuiskaaja
Bisamråttsviskaren
Tutkimuspalat
Liitto palvelee

Avain 1/2017

Vuoden 2017 ensimmäisen Avaimen teemana on Uudet mahdollisuudet. Uuden suunnan on löytänyt muun muassa MS-tautia sairastava  entinen Nokian tiiminvetäjä, joka leipoo nykyisin kakkuja omassa yrityksessään.

Lehdessä kerrotaan myös 6-vuotiaasta Netasta, joka sairastaa Chiaria ja elää arkea ilon ja kivun välillä. Lapsen sairaus on pannut perheen suunnitelmat monella tavalla uusiksi.

Liikuntasivuilla päästään ilmaan joogaamaan Satakunnan neuroyhdistyksen naisten kanssa, ja uutena kolumnistina aloittaa Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen perustajajäsen Arto Pajukallio.

Pääkirjoitus
Ledare
Pienen tytön arkea ilon ja kivun kanssa
En liten flickas vardag bland glädje och smärtä
Tutkimuspalat
Liitto palvelee

 

Avain 6/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Lenkki luonnossa on maatilan isännän henkireikä

En motionsrunda i naturen utgör att andninshål för husbonden

Tutkimuspalat

Liitto palvelee

Neuroliiton kuntoutusjohtaja Juhani Ruutiainen kirjoittaa uusimman Avain-lehden pääkirjoituksessa siitä, millaisessa myrskyn silmässä laitoskuntoutus tällä hetkellä on. Kela kertoo oman näkökulmansa asiaan. Miksi esimerkiksi hylätyt kuntoutushakemukset ovat kasvussa juuri MS-tautia sairastavien osalta?

Kuntoutusteemaisessa lehdessä käsitellään myös sitä, miten esimiehet suhtautuvat siihen, että työntekijä käy kuntoutuksessa ja saattaa olla sen takia poissa töistä.

Tutkimuspaloissa käsitellään siponimodin tehoa toissijaisesti etenevässä MS-taudissa. Liikuntasivulla puolestaan päästään vauhtiin kelkkajääkiekon mukana.

Hyviä lukuhetkiä!

Avain 5/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Vaikuttaminen voi olla toivon antamista

Påverkan kan vara att inge hopp

Tutkimuspalat

Liitto palvelee

Avaimen Vaikuttajat-teemassa näyttelijä Petri Poikolainen, kokemuskouluttaja Anna Heikkinen, neurologi Marja-Liisa Sumelahti ja ratkaisuasiantuntija Kaisa Kosunen kertovat, miten he kokevat voivansa vaikuttaa työllään tärkeisiin asioihin.

Lehdessä tentataan myös muutamia yhteiskunnan päättäjiä siitä, miten he edesauttavat työllään pitkäaikaissairaiden ja vammaisten asioita.

Harvinaisten sairauksien yksiköitä käsittelevä sarja päättyy tässä lehdessä Oulun Harvi-yksikön esittelyyn.

Kiitosgallupissa Avaimen lukijat kertovat, kenelle elämäänsä vaikuttaneelle henkilölle he haluavat antaa kiitoksen.

Hyviä hetkiä Avaimen parissa!

Avain 4/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Hyvät neuvot tarpeen

Goda råd behövs

Tutkimuspalat

Liitto palvelee

Avain-lehdessä numero 4 puhutaan vertaistuesta. Kenelle fysioterapeutti purkaa ajatuksiaan, kun asiakas lataa hänen niskaansa turhautumisensa ja pahan olonsa? Entä kenelle sairaanhoitaja voi puhua siitä, miltä tuntuu kohdata potilas, joka on juuri saanut vaikean diagnoosin? Myös sairaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat vertaistukea jaksaakseen haastavassa työssä.

Avaimessa esitellään Suomen ensimmäinen sähkömopokerho EC Rubberball, ja liikuntasivuilla ammutaan haulikolla.

Lehdessä esitellään myös lukijaraadin kommentteja vuoden kolmesta ensimmäisestä lehdestä. Tule sinäkin mukaan raatiin!

Lue lisää Avain-lehdestä.

Avain 3/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Lääketutkimuksessa potilas on ykkönen

Inom läkemedelsprövning kommer patienten först

Tutkimuspalat

Avain numero 3:ssa on tuttuun tapaan tutkimusteema. Erikoispsykologi Heidi Losoi on väitellyt psyykkisestä joustavuudesta eli resilienssistä. Losoi kertoo, miten resilienssi voi auttaa esimerkiksi sairauteen sopeutumisessa. Tamperelainen Jaana Savelius puolestaan kertoo, miltä on tuntunut olla mukana uuden MS-lääkkeen kliinisessä tutkimuksessa. Erikoislääkäri Karri Penttilä avaa sitä, miten lääke saa harvinaislääkkeen statuksen.

Harvinaisten sairauksien yksiköstä esittelyvuorossa on Kuopion yliopistollinen keskussairaala.

Liikuntasivuilla lähdetään geokätköilemään ja lehdessä on myös matkajuttu, jossa tällä kertaa kerätään Ranskassa impukoita.

Hyviä lukuhetkiä Avaimen parissa!

 

Avain 2/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Avustaja tuli avuksi töihin

Assistenthjälp på jobbet

Tutkimuspalat

Avain nro 2:n teemana on työ ja opiskelu. Kansikuvassa hymyilevä mies on led-valaisimia valmistava Reijo Raappana, joka kertoo, miten hänestä tuli yrittäjä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen jälkeen. Paraislainen Marianna Stolzmann puolestaan löysi töistä pois jäätyään uuden intohimon kuntapolitiikasta.

Harvinaisten sairauksien yksiköstä esittelyvuorossa on Tyks.

Tiesittekö muuten, että runsas kahvinjuonti saattaa suojata MS-taudilta? Lue tutkimuksesta ja paljon muusta lisää lehdestä!

 

Avain 1/2016

Pääkirjoitus

Ledare

Voi kun saisi unta

Om man bara kunde sova

Tutkimuspalat

 

Vuoden 2016 ensimmäinen Avain-lehti on ilmestynyt ja sen teemana on hoito. Lehdessä käsitellään muun muassa unettomuutta ja sen hoitoa, omaishoitajan tuntemuksia sekä MS-taudin hoidon kehitystä ja haasteita.

Liikuntasivuilla esitellään integroidun tanssin ryhmä Able Art Group, jossa saa ihan luvan kanssa olla kömpelö.

Logo