Neuroliiton suojelema sääksilive käynnistyi

23.4.2020
Kategoriat: Uutinen
Nuori koirassääksi kamerapesällä 23.4.2020

Kamerapesän asukas on nuori koirassääksi, jolla ei vielä ole puolisoa.

Lounaissuomalaisessa suomaisemassa asustaa tällä hetkellä nuori koirassääksi, jonka elämää pääsee seuraamaan livenä pesäkameran välityksellä. Neuroliiton suojeluksessa oleva sääksilive käynnistyi maaliskuun lopussa ja nyt jännitetään, koska risulinnalle löytyy emäntä.

Neuroliitto on ottanut Iitu-sääksen lisäksi suojelukseensa Lounais-Suomen ensimmäisen sääksien kamerapesän. Pesän elämää voi seurata livelähetyksenä osoitteessa saaksilive.fi. Pesällä on jo asukas.

­− Tällä hetkellä pesällä majailee koirassääksi, joka on tunnistettu Salon Teijossa vuonna 2016 rengastetuksi linnuksi, kertoo kamerapesän vastuuhenkilönä toimiva kokenut rengastaja Raimo Uusitalo.

Sääksi ei ole vielä löytänyt puolisoa tälle pesimäkaudelle. Nyt odotellaan, että risulinnaan muuttaa myös naarassääksi, jotta pesintä voi käynnistyä. Sääksi munii 2−4 munaa huhtikuun loppupuolella.

Pesätiedot avaavat sääksien elämää

Sääksilive-verkkopalvelussa on liveseurantojen lisäksi paljon mielenkiintoista tietoa sääksien elämästä. Pesätietoja selaillessa käy ilmi, että usein pesälle ilmestyy sama sääksipariskunta vuosi toisensa perään. Ovatko sääkset pariuskollisia, kuten joutsenet?

− Eivät kaikki. Naaraat vaeltavat pitkiäkin matkoja synnyinreviiriltään. Esimerkiksi Eurassa rengastamani naaraspoikanen Miila on pesinyt jo pari vuotta Sääksisäätiön kamerapesällä Paltamossa. Se on yli 500 kilometriä pohjoiseen Miilan synnyinseudulta, Raimo Uusitalo kertoo.

Pesätiedoista löytyy muutakin mielenkiintoista, kuten vaikka tietoa siitä, mitä kaloja sääkset ovat pesiin tuoneet – ja kuinka suurina annoksina. Tänä keväänä pesillä on nähty jo useampi kokonainen hauki ja jokunen päätön lahna. Särkikalat ovat tyypillisintä sääksen saalista, hauet harvinaisempia.

Suojelutyö osa Neuroliiton luontoliikuntaa

Kamerapesän suojelu liittyy Neuroliiton yhteistyöhön Sääksisäätiön ja BirdLife Suomen kanssa. Kamerapesän lisäksi Neuroliitto on kummina satelliittisääksi Iitulle, jonka muuttomatkoja on saatu seurata jo kahden vuoden ajan.

Sääksien suojelun ja seurannan kautta liitto tarjoaa luontoelämyksiä jäsenistölle. Liitto muun muassa tukee jäsenyhdistyksiään luontoiltojen järjestämisessä. Luontoiltojen retkikummeina toimivat BirdLife Suomen lintuasiantuntijat. Luontoiltoja on järjestetty eri puolilla maata.

Lounais-Suomen pesä on nyt seurannassa ensimmäistä vuotta. Sen suojelijana toimii Neuroliiton lisäksi Fingrid Oyj.

Lisätietoa