Juhlavuosi Avaimessa

Silminnäkijä: Avaimessa sukelletaan juhlavuonna Neuroliiton historian merkkipaaluihin silminnäkijän näkökulmasta. Artikkeleita julkaistaan jokaisessa Avaimen painetussa numerossa, jonka jälkeen ne julkaistaan osoitteessa avainlehti.fi.

Rivien välistä: Avaimen blogissa peilataan näkymää tämän päivän ja tulevaisuuden neuroyhteisöön.

Juhlavuoden artikkelit ja blogikirjoitukset ovat vapaasti luettavissa osoitteessa avainlehti.fi julkaisun jälkeen.

Silminnäkijä-sarja

“Kulkija, tietä ei ole” (Avain 1/2021)
MS-liiton pitkäaikainen toimitusjohtaja Liisa Leiva rakensi uutta potilasjärjestöä ensin omasta olohuoneestaan käsin, mutta jäi eläkkeelle vahvasta liitosta, joka oli raivannut tietä neurologisten sairauksien tutkimukselle ja kuntoutukselle. Lue koko artikkeli.

Huoli, joka ei jäänyt kuulematta (Avain 2/2021)
MS-liitto perusti kiihkeän kasvun vuosinaan kolme palvelutaloa eri puolille Suomea. Liiton puheenjohtajana 1990–2011 toiminut suurlähettiläs Tom Grönberg oli keskeinen taustatoimija ja -vaikuttaja liiton kasvussa ja palvelutalojen perustamisessa. Lue koko artikkeli.

Taistelu oikeudesta lääkehoitoon (Avain 3/2021)
Mirja Huhta kuuli vuonna 1992 hätkähdyttävän uutisen: sairastat Fabryn tautia. Diagnoosin kuuleminen oli omalla tavallaan myös helpotus. Rinnan sairastamisen kanssa alkoi toinen kamppailu, oikeus lääkitykseen. Lue koko artikkeli.

Rivien välistä -sarja

”Optimistilla on valoisa tulevaisuus” (Avain 1/2021)
Lapinhullu luontokuvaaja Kimmo Mäkiranta pohtii mihin kaikkeen MS-tauti on hänen elämässään vaikuttanut – ja mihin ei. Lue koko artikkeli.

”Tilaa itselle, tilaa parisuhteelle” (Avain 2/2021)
Puoliso, perheenäiti ja yrittäjä Jerena Valtanen-Laine kirjoittaa siitä, miten puolison sairaus vaikuttaa parisuhteen dynamiikkaan. Lue koko artikkeli.

”Saanko luvan?” (Avain 3/2021)
Kevään kuuma peruna on ollut toisiolaki ja sen muodostama uhka erityisesti harvinaissairauksien tutkimukselle. HUS harvinaissairauksien yksikön vetäjä Mikko Seppänen kertoo blogissa, miksi toisiolaki on tällaisenaan ongelma. Lue koko artikkeli.

  • Avain 4/2021, ilmestyy syyskuussa
  • Avain 5/2021, ilmestyy lokakuussa
  • Avain 6/2021, ilmestyy joulukuussa