Neuroliiton kummisääksi Iitu

Neuroliitolla suojeluksessa satakuntalainen sääksinaaras, joka on saanut nimekseen Iitu. Kummisääksiprojektilla jäsenemme pääsevät seuraamaan linnun liikkeitä ja kuulumisia. Lisäksi Neuroliitto tarjoaa jäsenyhdistyksille tukensa luontoretkien järjestämiseksi jäsenilleen.

Neuroliiton kummisääksen touhuja voit seurata Facebookissa linnun omalla sivulla @IituSaaksi.

Sääkset ovat haukkojen heimoon kuuluvia, rauhoitettuja petolintuja, joita esiintyy koko maassa. Neuroliiton kummilintu on syntynyt ja rengastettu pesäpoikasena Janakkalassa vuonna 2014.

Satelliittiseurannasta vastaa Sääksisäätiö ja luontotapahtumiin liittyen tehdään yhteistyötä t:mi Migraattorin sekä vapaaehtoisten luontoretkiopastajien ja luontoasiantuntijoiden kanssa. Projektin tarkoituksena on lisätä pitkäaikaissairaiden ja heidän läheistensä hyvinvointia sekä edistää sääksen suojelua.

Kummisääksen selkään asennetun satelliittilähettimen avulla päästään seuraamaan nuoren linnun lentoreittejä..

Luonto- ja lintutapahtumia jäsenyhdistyksille

Iitun innoittamana neuroyhdistykset ovat saaneet yhteistyökumppaneiksi BirdLife Suomen retkikummeja, jotka ovat vapaaehtoisia linturetkienvetäjiä. Retkikummit toimivat BirdLifen alueyhdistyksissä eri puolilla maata.

Retkikummit ovat tuoneet päivään luontotietämyksen linnuista ja muista paikallisista eläimistä. Ohjelmaan on sisältynyt myös makkaranpaistoa ja nokipannukahvit. Toteutetuista tapahtumista on kerrottu Avain-lehdessä sekä yhdistysten nettisivuilla ja Facebookissa.

Lisätiedot: Neuroliiton liikunnan erikoissuunnittelijaan Riitta Samstén: riitta.samsten@neuroliitto.fi 

Faktoja sääksestä

Tieteellinen nimi: Pandion haliaetus
Pituus: 53–61 cm,
Siipien kärkiväli: 140–165 cm, naaras on koirasta kookkaampi
Levinneisyys Suomessa: Koko Suomen alue, mutta kanta on tiheimmillään Hämeessä.
Ravinto: Yksinomaan kala
Tunnistus: Yläpuolelta tummanruskea, päälaki valkea. Alapuolelta vaikutelma vaalea, siiventaive aina tumma; siivenkärjissä ja takareunassa tummaa kirjailua.

Lisää sääksitietoa löydät Sääksisäätiön verkkosivuilta, josta nämäkin faktat on poimittu.

Lisätiedot

Iitu-sääksen lentoreitit
Iitun Facebook-sivu