facebook pixel

Lääkkeet saa apteekista kotiinkuljetuksella

8.4.2020
Kategoriat: Uutinen

Apteekit on velvoitettu järjestämään lääkkeiden kotiinkuljetuspalvelu koronaepidemian aikana mahdollisuuksien mukaan. Velvoite perustuu valmiuslakiin. Tällä hetkellä yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa lääkkeiden kotiinkuljetuspalvelun.

Riskiryhmiin kuuluvia ja flunssaoireisia kehotetaan hoitamaan apteekkiasiat joko verkossa tai läheisen avustuksella. Kanta-palvelussa on annettu ohjeet kansalaisten apteekkiasiointiin koronaepidemian aikana.

  • Tarkista ensin, voitko tilata tarvitsemasi lääkkeet apteekin verkkokaupasta suoraan kotiin. Kotiinkuljetusta tarjoaa valtaosa apteekeista.
  • Läheinen tai tuttava voi asioida apteekissa puolestasi. Reseptilääkkeen noutamiseen hän tarvitsee joko Kela-korttisi tai potilasohjeesi ja lääkkeen nimen.
  • Toinen tapa on antaa apteekkiasioinnin valtuutus toiselle henkilölle Suomi.fi-verkkopalvelussa. Sähköinen valtuutus kannattaa antaa vain henkilölle, jonka tuntee ja johon luottaa.
  • Apteekkiin voi myös soittaa, mutta tee se vain, mikäli muut asiointivaihtoehdot eivät ole mahdollisia. Puhelimitse voi hankkia vain omia lääkkeitä.
  • Viime kädessä kunta auttaa lääkkeiden hankkimisessa. Apteekkiasioinnin voi hoitaa esimerkiksi kotihoidon työntekijä.

Apteekkariliiton mukaan koronaepidemia on jo lisännyt tuntuvasti asiakkaiden etäasiointia apteekeissa. Etäasiointi tapahtuu pääosin verkossa. Apteekkien puhelinasiointi on poikkeuksellisesti käytössä koronaepidemian ajan.

Yhdeksän kymmenestä apteekista toimittaa lääkkeitä asiakkailleen kotiinkuljetuksella. Apteekkariliitto on kehottanut apteekkeja pitämään kuljetuskustannukset maltillisina.

Vahvoja kipulääkkeitä ei edelleenkään toimiteta kotiin, vaan ne on noudettava apteekista. Myös näitä vahvoja kipulääkkeitä voi hakea puolestasi joku läheinen joko Kela-kortillasi, potilasohjeellasi tai sähköisellä valtuutuksella.

Apteekkariliitosta painotetaan, että ketään ei jätetä pulaan lääkkeiden saannin osalta. Mikäli sinulla ei ole läheistä tai luotettavaa tuttavaa, joka voisi hoitaa asioinnin puolestasi, voit keskustella apteekin kanssa puhelimitse muista vaihtoehdoista saada lääkkeet kotiisi.

Apteekkariliitto muistuttaa, että lääkkeiden riittävyys on turvattu myös pandemian aikana. Hamstraukseen ei pidä ryhtyä, eikä sille ole tarvetta. Reseptilääkkeitä voi hankkia toistaiseksi enintään kolmen kuukauden annoksen. Itsehoitolääkkeitä myydään yksi pakkaus asiakasta kohden.

Hyödyllisiä linkkejä:
Kanta-palvelun ohjeet apteekkiasiointiin koronaepidemian aikana
Valtakunnallinen apteekkihaku, josta selviää verkkoasioinnin ja kotiinkuljetuksen mahdollisuus
Apteekkiasioinnin valtuutuksen tekeminen Suomi.fi-palvelussa
Neuroliiton päivittyvä tiedote koronavirusepidemiasta